U Nikšićkom pozorištu sve je spremno za predstojeće 19. izdanje Međunarodnog festivala glumca – Nikšić 2023 koji će se održati od 6. do 11. novembra. Ova tradicionalna i jedinstvena međunarodna smotra posvećena u cjelosti GLUMCU i GGLUMI, kvalitetom programa i stečenom reputacijom zaslužuje da konačno dobije status festivalskog događaja od nacionalnog značaja – rečeno je danas na PRES konferenciji, organizovanoj u susret toj teatarskoj svetkovini.

Umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta i predsjednik Savjeta Festivala, Janko Jelić skrenuo je pažnju na selekciju predstava, koju je i ove godine, kao i minule, odradila Jelena Stajkovac.

“Stajkovac je svojim scenskim iskustvom i znanjem odabrala predstave koje će publici darivati magiju, a samo smotru glume uzdići na još veći nivo, tako da na programu Festivala imamo predstave iz Narodnog pozorišta u Beogradu, nacionalnih teatara iz Sarajeva, Banjaluke, Narodnog pozorišta iz Bitolja, a iz Crne Gore, predstavu Centra za kulturu iz Tivta. Na završnoj večeri Festivala će biti izvedena predstava iz Kruševačkog pozorišta. Selekcija je nastavila kintinuitet od prošle godine, a vodilja nam je bila da i na ovo festivalsko izdanje dovedemo velika rediteljska i glumačka imena, ali i tekstove koji sa sabom nose dileme velikih pisaca. Tako da i ove godine imamo ozbiljne autore književnih tekstova: Andrića, Čehova, Joneska, savremene pisce Milenu Marković i Natašu Rajković. Festival, osim teatarskih estetika ima i njiževni odjek, što kod publike izaziva osjećaj da očekuje puno od tih djela. I ta očekivanja će biti ispunjena”, poručio je Jelić. On je saopštio i laureta Nagrade „Veljko Mandić“ koja će, po već utvrđenom pravilu (bijenalno) ove godine biti biti dodijeljena glumcu. Dobitnik tog prestižnog priznanja je glumac Vladimir Gajović. To je jednoglasno odlučio Žiri u sastavu: Ljubomir Bandović, predsjednik i članovi Miodrag Čizmović i Anđelka Vujović. Jelić je saopštio i imena Žirija Festivala: Ljiljana Blagojević, Zoran Đerić i Velizar Kasalica, koji će imati težak zadatak da u oštroj konkurenciji donesu odluku o lauretaima prestižnih glumačkih nagrada.

Direktor Nikšićkog pozorišta i Festivala glumca, Radinko Krulanović istako je da ta smotra glume nije samo pozorišni, već i praznik grada. Toga su svjesni bili pokrovitelji i prijatelji ovogodišnjeg izdanja festivala, pojasnio je Krulanović, ističući posebno podršku Opštine Nikšić koja je stala iza ovog projekta, kao i iza drugih programa Pozorišta, kao i Ministarstvo kulture i medija u Vladi Crne Gore. Direktor Pozorišta i Festivala istakao je posebnu zahvalnost turističkim organizacijama opština Nikšić i Budva, te medijskim kućama, među kojima prednjače RTV Crne Gore, RTV Nikšić, kao i print i drugi elektronski mediji koji su značajni partneri u podršci i afirmaciji ne samo Festivala, već i drugih producentskih naslova Nikšićkog pozorišta. Festival se ove godine ne bi mogao realizovati, tvrdi Krulanović, bez podrške Opštine Plužine, NLB Banke, Dekor Ive , Stambeno DOO Nikšić i mnogih drugih pojedinca i privatnika koji su imali sluha da pomognu Nikšićko pozorište. Imajući u vidu navedenu finansijsku angažovanst državnih organa i institucija, privatnih subjekata i pojedinaca ne samo Nikšića, već iz cijele Crne Gore, cijeni Krulanović, „dovoljno govori  o tome da je Festival nije samo nikšićki, već je od velikog značaja za cijelu Crnu Goru. To upućuje na zaključak da ova smotra ima sve predispozicije da dobije nacionalni karakter. Samim tim bi bilo mnogo lakše organizovati Festival, jer ga uz teškoće finansijske prirode i smještajnih kapaciteta nije lako realizovati. Ogromnu zahvalnost dugujemo i svim zaposlenima u Nikšićkom pozorištu koji “dišu jednim plućima” i sa velikom ljubavi i predanošću prilaze poslu i povjerenim zadacima“, ocijenio je prvi čovjek Nikšićkog pozorišta.

Novinari na PRES-u / foto: Nikšićko pozorište

Za glavnu organizatorku Festivala, Tanju Perišić „svaki festival bi trebao da bude samostalni brend i da garantuje dobru posjećenost. Svjedoci smo da pojedini festivali stagniraju, da postaju manje zanimljivi i da interesovanje publike opada. Što naravno, nije slučaj sa našim Festivalom  koji zaista raste iz godine u godinu. To se dešava zato što imamo viziju i znamo u kom pravcu on treba da ide.  Sa druge strane, da bi se te ideje realizovale potrebna je dobra finansijska potpora i stabilan budžet. Najbolje mjerilo da Festival raste jeste interesovanje publike i njena posjećenost. Mi smo se ozbiljno pripremali za ovo izdanje Festivala. Desilo se zaista nešto nevjerovatno – prvom objavom na društvenim mrežama interesovanje publike je bilo nevjerovatno. Danima su redovi ispred biletarnice Pozorišta i praktično nije bila potrebna neka velika marketinška kampanja. Ostalo je jako mali broj ulaznica za sve predstave i ukoliko neko želi da ih kupi  moraće da to uradi u naredna dva dana“, poručila je Perišić, koja kordinira i marketing službom.

Kvalitet Festivala, prema ocjeni Perišić, ogleda se i, u njegovom sloganu „Tako je ako vam se tako čini“.

“Taj slogan je nekako približio Festival. On predstavlja jednu nit koja povezuje sve predstave sa festivalskog repertoara. Postavlja pitanje istine, šta je stvarnost, a šta fikcija i predstavlja informaciju kao oblik istine i da sva bliskost sa ljudima i naša samilost ustupa mjesto potrebi za senzacijom. Ako je jedna predstava umjetnički čin koji funkcioniše u trijadi: dramski tekst, reditelj glumac, onda ove godine imamo sve predispozicije da Festival bude savršen. To je rezultat prosto talenta i kvaliteta koji pronađu put do krajnjih korisnika“, zaključila je Perišić.