Izvođenjem monodrame „Nadežda Petrović“ koju na scenu donosi Biljana Đurović u produkciji Festivala monodrame i pantomime Zemun, Nikšićko pozorište 3. novembra sa početkom u 20 sati otvara novembarski repertoar. Ulaz za publiku je besplatan. Adaptaciju teksta uradila je Biljana Đurović, a režiju potpisuje Božidar Đurović. Kostim i scenografija su djela Marine Vukasović Medenica, a za muziku je odgovoran Svetislav Božić. Muški glas  je posudio Miloš Đorđević.

Ovo scensko djelo govori o jednoj od najznačajnijih srpskih slikarki s kraja 19. i početka 20. vijeka, dobrovoljnoj bolničarki u Balkanskim i Prvom svjetskom ratu i jednom od osnivača Kola srpskih sestara.

U producentskoj knjižici ove monodrame piše: Prošao je jedan vek od smrti velike srpske slikarke i dobrovoljne bolničarke Nadežde Petrović, koja je svoj život položila na braniku otadžbine, tokom Velikog rata, u jeku epidemije pegavog tifusa. Radnja predstave smeštena je poslednjeg dana slikarkinog života u sobi Valjevske bolnice, 3.aprila 1915. godine. Uprkos potpunoj iznemoglosti od epidemije, ova znamenita žena preispituje (ne)moć umetnosti u ratu, razmišljajući „ o čudu života i smrti“ bezuspešno pokušavajući da se pridigne i vrati ranjenicima i bolesnicima. U svojim sećanjima ona oživljava slike Stare Srbije i Maćedonije iz 1903, slike borbe protiv Aneksije Bosne i Hercegovine 1908, slike valjevske Srbije 1915. obolele od pegavog tifusa ….. i to je njen lament nad svim srpskim sinovima koji su svoje živote položili na braniku Otadžbine.

„Nadežda Petrović“ je izvođenja na brojnim prestižnim festivalima i dobitnik je nekolike značajne internacionalne nagrade: Zlatna diploma – Zlatni vitez na pozorišnom festivalu „Zlatni vitez“ u Moskvi, održanom decembra 2014. godine; Na Petom festivalu kratkih pozorišnih formi Nove evropske teatarske akcije – NETA, održanom u Vraci, Bugarska, maja 2015, 2. Međunarodnom festivalu monodrame „ALBAMONO 2015“ u Korči, Albanija i 23. Međunarodnom festivalu kamernog teatra „Risto Šiškov“ u Strumici, glumica Biljana Đurović osvojila je nagradu za najbolju žensku ulogu; Na 20. Međunarodnom festivalu malih formi i monodrame u Istočnom Sarajevu – „Nadežda Petrović“ proglađšena je za najbolju monodramu, a na 14. Međunarodnom festivalu „Glumac Evrope“ Prespa, glumici Đurović pripala je glavna nagrada festivala – „Glumac Evrope 2016“.