Laureati ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog festivala glumca – Nikšić 2023 zbog profesionalnog angažmana nijesu bili u prilici da prime nagrade na sceni Nikšićkog pozorišta. Glumci Olga Odanović, Branko Vidaković, Aleksandar Vučković i Vanja Ejdus obratili su se  video porukama publici, Žiriju i Nikšićkom pozorištu kao organizatoru i producentu ove prepoznatljive pozorišne smotre.

Pozdravna riječ glumice Olge Odanović, laureantkinje Grand prixza najbolju žensku ulogu (Gospođa Borio) u predstavi Ćelava pjevačica, u produkciji Centra za kulturu Tivat, protkana je sjećanjima na nedavno preminulog Jagoša Markovića, velikana pozorišne režije.

„Lepotu koju je Jagoš Marković nama pružio u procesu ovog dela, vi ste prepoznali. Ova Nagrada će biti sigurno u mom srcu do kraja života, kao i Jagoš Marković.“ Ona je u poruci citirala režisera Markovića koji im je tokom trajanja proba, često govorio: Kada prestanete da verujete u Boga, kada  pomislite da ste  sam Bog, onda prestaje sve. Onda prestaje ljubav… Počinje besmisao, apsurd, beznađe i sve ono što ne čini da čovek bude dobar. „Uradio je posljednju predstavu – komediju apsurda i na kraju apsurd se desio… A, mislili smo da je nemoguće“, rekla je emotivnoj poruci glumica Odanović, uz uvjerenje da će se uskoro sresti sa nikšićkom publikom.

Njen kolega i partner u predstavi „Ćelava pjevačica“, Branko Vidaković, dobitnik Grand prixza najbolju mušku ulogu (Gospodin Borio) rekao je da izvođenje predstave „Ćelava pjevačica“ na nikšićkom Festivalu bilo igranje za počivšeg reditelja Jagoša Markovića.

„Drago mi je što ste i vi to osetili. Po vašem aplauzu i reakcijama, za vrijeme i posle predstave videli smo da ste shvatili našu ideju – da pokažemo kako smo bili na jednom dugačkom i lepom putu sa Jagošem i da je on sada otišao u neke nove poljane, gde će verovatno, u svojoj Boki, da radi neke, nove predstave. Ali, ovu ćemo gajiti zbog njega. Nagradu sam shvatio kao i nagradu celom ansamblu“, izjavio je glumac Vidaković.

Glumac Aleksandar Vučković, laureat Grand prixza najbolju epizodnu mušku ulogu (Mihajlo Medaković), u predstavi Očevi i oci, Narodnog pozorišta u Beogradu, rekao je da mu je Nagrada posebno drago zato što se u Nikšićkom pozorištu desilo možda najbolje izvođenje ove predstave.

„Zaista je to bilo posebno i magično veče. Jedno od najlepih pozorišnih iskustava koje mi se desilo. Nakon predstave komentarisao sam da je publika sve vreme disala sa nama i nekako smo se osećali. Bilo je zaista čarobno“, kazao je Vučković

Vanja Ejdus u čije je ruke otišla Nagrada Grand prixza najbolju epizodnu žensku ulogu (Elizabeta Medaković) u predstavi Očevi i oci, Narodnog pozorišta u Beogradu izjavila je da joj je veliko zadovoljstvo i čast što je dobila Nagradu na Festivalu koji je u cjelosti posvećen glumcu. Ona se zahvalila Žiriju koji je prepoznao rad ansambla i gradu Nikšiću i Nikšićkom pozorištu na gostoprinstvu i odličnoj organizaciji Festivala.