Filmska publika večeras (ponedjeljak 20. novembar; 20 h) će imati priliku da premijerno odgleda igrano-dokumentarni film Živko Nikolić – Nedosanjani san, iz produkcije Radio Televizije Crne Gore, a povodom osamdeset druge godišnjice rođenja filmskog velikana. Ulaznice su u prodaji na biletarnici Nikšićkog pozorišta, po cijeni od tri (3) eura. Igrane djelove filma režirao je Živko Nikolić, a dokumentarne Senad Šahmanović. Scenario za ovaj veliki filmski projekat uradio je Dragan Koprivica, a direktor filma je Nastadin Bulatović, koji je bio i direktor cjelokupne TV serije „Oriđinali“, čijih su devet epizoda u više navrata prikazivane naTeleviziji Crne Gore.

Uloge su u ovom filmskom djelu su ostvarili: Dragomir Felba, Ljiljana Kontić, Milutin Mima Karadžić, Vera Crvenčanin Kulenović, Dijana Marojević, Svetlana Cemin, Mirko Vlahović, Dubravka Drakić, Ivana Mrvaljević, Jelena Mila Ivanišević, Bojana Kovačević, Marina Bukvički, Vesna Vujošević, Vuk Pejović i drugi

Prema ocjeni stručne javnosti i kritike, ovaj projekat je od kapitalnog značaja za crnogorsku kulturu, a realizovan je po odluci generalnog direktora RTCG, Borisa Raonića i angažmanu reditelja Senada Šahmanovića.

Režiser Šahmanović je ovaj svoj naslov predstavio kao omaž jednom od najvažnijih sineasta ovdašnje kinematografije, koji se zasniva se na epizodi Nikolićevoj antologijskoj seriji „Oriđinali“ iz 1995, zamišljene kao TV film.

„Živko je snimio oko šezdeset odsto materijala za taj televizijski film, dio materijala se u brojnim seljenjima i presnimavanjima izgubio, pa je bilo važno sve sastaviti, rekonstruisati i nakon toga krenuti u dalji istraživački rad. Obavljeni su razgovori sa najbližim saradnicima, analizirane knjige snimanja, napravljen plan i strategija, pa smo krenuli u realizaciju. Nakon nekog vremena materijal je počeo da dobija svoj oblik, ali ga nije bilo dovoljno za igrani film, pa je odlučeno da se ide u pravcu ideje pravljenja filma o filmu“, pojasnio je Šahmanović.

 

.