Izvođenjem duodrame „Pluća“, predstave iz najnovije produkcije Nikšićkog pozorišta u srijedu 6. marta sa početkom u 20 sati biće otvoren dramski repertoar za ovaj mjesec. Ulaznice po cijeni od pet (5) eura su u prodaji na biletarnici Pozorišta, od 10 do 20 sati. Ovu poznatu dramu engleskog pisca Dankana Mekmilana, za Nikšićko pozorište režirao je Andrej Nosov. Prevod teksta potpisuje Ivan Vuković, kostime Marija Marković, scenografiju Vesna Sušić, a dizajn svijetla Nemanja Calić. Douodramu „Pluća“ izvode Maja Stojanović i Stevan Vuković.

Nakon premijere i reprize (30. novembar i 1. decembar 2023) ovaj komad imao je prvo gostovanje – 9. decembra, na Sceni „Crvena komuna“ u Petrovcu i 18. januara na Sceni „Studio“Crnogorskog narodnog pozorišta.

„Pluća“ donose uzbudljivu sociopolitičku priču sa temom koja se odnosi na muško-ženske odnose i probleme sa kojima se suočavaju mladi bračni parovi, njihovu nesnađenost u društvenom trenutku, socijalnu i egzistencijalnu nesigurnost, što sve utiče na zapitanost: Kako i zašto donosimo neke odluke u našim malim i prolaznim životima? Dramski tekst  je upotpunosti ispoštovan, tako da je piščeva motivska struktura i poruka književnog djela stavljena u prvi plan.