KORIFEJ teatar iz Kolašina sa predstavom Krst sa petokrakom gostuje na Večernjoj sceni Nikšićkog pozorišta14. marta (četvrtak, u 20 sati). Cijena ulaznice je sedam (7) eura. Biletarnica je otvorena od 10 do 20 sati.

„Krst sa petokrakom“ nastao je po istoimenom savremenom dramskom tekstu Velizara Radonjića, u režiji Zorana Rakočevića. Ovo scensko djelo premijerno je izvedeno 17. decembra 2023. godine u Kolašinu. Scenografiju potpisuje Ivanka Vana Prelević, scenski pokret Anđelija Rondović, kostimografiju Zoran Rakočević, tehniku svjetla i tona Radovan Drašković, a zanatske radove Miroslav Lisičić. Dizajner je Srđa Dragović, a autor fotografije Duško Miljanić. U glumačkom ansamblu su: Đorđije Tatić, Katarina Krek/Anđelija Rondović, Pavle Bogojević, Danica Rajković, Nemanja Todorović, Lazar Đurđević i Luka Stanković, student treće godine glume na FDU na Cetinju.

Velizar Radonjić je ovu dramu pisao 2017/2018. godine. Na konkursu Crnogorskog narodnog pozorišta 2019. godine, „Krst sa petokrakom“ odabran je među tri najbolja teksta i preporučen je za izvođenje. Po ocjeni žirija (Božo Koprivica, dramaturg, Željka Udovičić Pleština, dramaturškinja i Goran Bulajić, dramaturg) ovo djelo sublimira unutar jedne porodice i jednog pokušaja sahrane, sve boljke političkih i drugih krađa i interesa, demistifikujući vješto sav jad i čemer trgovina takve vrste u ovim našim tranzicijskim zemljama, koje demokratiju shvataju na doista poseban način. Tekst je objavljen u časopisu Pozorište br. 44, Nikšićkog pozorišta i u knjizi „Sabrane drame“ istog izdavača 2022. godine. Recenzent zbirke Sabrane drame, dr Radoje Femić cijeni da ova drama tematizuje sukob dva ideološko – politička načela, dovedena do apsurda u imaginarnom mikroprostoru koji postaje poprište beskrupulozne političke borbe, s elementima bizarnih obrta kojim se dočarava autodestruktivni karakter naše kolektivne naravi.

Radonjić pojašnjava svoj rukopis kao obdukcioni nalaz trulog posttranzicijskog tkiva, sa preciznom dijagnozom koja upućuje na ozbiljne boljke sistema. Tranzicija je na Zapadnom Balkanu donijela novo vrijeme, a novo vrijeme i nove običaje. Novi običaji nalažu da narodu ne smiješ da kažeš istinu. Smiješ sve, samo istinu ne smiješ. Moraš da ih lažeš, da im ponudiš nadu, da im obećaš snove i što je taj san manje moguć, prije će da povjeruju u njega, što ih više lažeš više će da ti vjeruju. Ovo je moj krst koji između Scila i Haribdi naše svakodnevnice i uz Golgotu tranzicije nosim kao predskazanje.

U preciznijoj najavi KORIFEJ teatra  navodi se da je ovo priča o društvu koje je do te mjere izgubilo ljudsko dostojanstvo da ne može svijet da posmatra bez kroz oči uskih političkih interesa. Konkretko, ovdje se radi o smrti djeda, oko koje se porodica okupljaDjeca i unučad se dogovaraju o sahrani, ali je to suštinski dogovor o kampanji, budući da su izbori za desetak dana. Sve se to pretvara u jurnjavu za plijenom – za nekoga sitnijim, za nekog krupnijim. Svakako, u pitanju je storija o široj familiji koja je po pitanju porodičnosti disfunkcionalna, jer su na različitom stranama. Do te mjere su izgubili kompas i dostojanstvo, da se u jednom momentu dogovaraju da otkažu sahranu, samo da bi privukli više pažnje i bili veći u očima onih koji ih trebaju.

Reditelj Zoran Rakočević svoje čitanje ovog teksta, pojašnjava stavom da je jasno da su društveno-političke elite te koje su nas u jurnjavi za komadom olešene društvene svojine i nekontrolisanom pomamom za njenim strvljenjem, sahranile i dovele do nivoa bestijalnog primitivluka.

Nakon premijernog izvođenja, ansambl ovog komada gostovanje na scenama u Crnoj Gori otvorio je 6. marta u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“, u okviru „Dana nezavisne scene“, a nastavlja večeras  (7. marta) u sali Centra za kulturu Tivat. Nakon izvođenja u Nikšiću, „Krst sa petokrakom“, turneju završava 15. marta u Danilovgradu. Premijerno i postproducentska izvođenja ovog djela posvećena su Goranu Bulajiću, nedavno preminulom crnogorskom pozorišnom stvaraocu, prijatelju i velikom podržavaocu ove kolašinske nezavisne pozorišne trupe.

 

Sve dodatne informacije možete dobiti telefonskim pozivom – 067 932 646.