Na aprilskom repertoaru Nikšićkog pozorišta je 19 događaja, od kojih je osam iz dramske umjetnosti, pet iz domena teatrologije, dva koncerta, dva filma i dvije izložbe. Za produkciju Nikšićkog pozorišta posebno su značajna gostovanja ansambla najnovijih predstava sa matične scene – „Kumovi“ i „Pluća“.

Sa komedijom svakodnevne tragedije „Kumovi“, Pozorište iz Nikšića predstaviće se publici u: Novom Sadu (Srpsko narodno pozorište; 8. april), Kuli (Kulturni centar; 9. april) i Somboru (Narodno pozorište; 10. april). Duodrama „Pluća“ biće izvedena 15. aprila na sceni Kraljevskog pozorišta Zetski dom.  Repertoar gostujućih predstava otvoriće 2. aprila, Knjaževsko – srpski teatar iz Kragujevca sa predstavom „Bure baruta“. Za najmlađu publiku 12. aprila biće izvedena predstava „Misli zeleno“, Centra za kulturu Prijestonice Cetinje i Umjetničkog ateljea „Arlekin“ Podgorica. Hercegnovsko pozorište i Herceg fest sa duodramom „Uspomene Sare Bernar“ gostovaće u Nikšiću 16. aprila, a ansambl Scene „Maska“ Šabac 30. aprila izvešće predstavu „Klara, dogodilo se nešto neočekivano“.

Nikšićko pozorište najnovije naslove svoje izdavačke produkcije (zbirke – Sabrane drame, savremenih dramskih pisaca u Crnoj Gori i Drame, Valjka Mandića, monografiju Pozorište u Crnoj Gori i časopis Pozorište) pored nikšićke (3. marta), promovisaće  i pred publikom Podgorice (Univerzitet Mediteran; 8. april), Šavnika (Kreativni hab Borislav Pekić; 9. april) i na Cetinju 11. i 16. aprila (Fakultet dramskih umjetnosti i na sceni Kraljevskog pozorišta Zetski).

Na bioskopskom platnu Nikšićkog pozorišta biće prikazana dva filmska ostvarenja: „Radnička klasa ide u pakao“ (igrani film), koji je na repertoaru 13. aprila i „Kuce u operi“ (animirani film) koji će biti prikazan 25. ovog mjeseca.

Ljubitelji rok muzike imaće priliku da u Sportskom centru Nikšić, 26. aprila uživaju u nastupu grupe Galija. Pored Pozorišta, organizatori ovog muzičkog događaja su Turistička organizacija Nikšić, „Zahumlje“ i Sportski centar Nikšić. Za najmlađu publiku 4. aprila sa početkom u 18 sati u sali Nikšićkog pozorišta nastupiće HorZvjezdice, sa gostima iz KS Art Viva Dance. Koncert se održava pod nazivom „Djeci dječije“.

U likovnom segmentu repertoara, u foajeu Nikšićkog pozorišta, publika će imati priliku da vidi dvije izložbe – „Ogledalo i zagonetka“ (1. april) i „Povratak: priča koja traje“ (22. april). Na prvoj izložbi, koju organizuje  Opština Nikšić i mostarska Fondacija „Žitomislić“, biće predstavljene ikone iz fundusa Muzeja „Žitomislić“ iz Mostara, dok će 22. aprila, u organizaciji JU-e Muzeji i galerije Nikšić, Muzeja žrtava genocida Beograd i Nikšićkog pozorišta biti organizovana izložba dokumentarnog materijala iz Muzeja žrtava genocida Beograd.