Muzej žrtava genocida, u saradnji sa javnim ustanovama „Muzeji i galerije“ u Nikšiću i Nikšićkim pozorištem, priređuje autorsku izložbu Jasmine Tutunović Trifunov, višeg kustosa Muzeja žrtava genocida, pod nazivom „POVRATAK: Priča koja traje“.

Izložba će biti priređena povodom obeležavanja 22. aprila – Nacionalnog dana sjećanja Republike Srbije na žrtve genocida i Dana Muzeja žrtava genocida.

Otvaranje izložbe će biti održano u ponedjeljak, 22. aprila 2024. godine, sa početkom u 13 sati u foajeu Nikšićkog pozorišta.

Izložbu će otvoriti predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević i rukovodilac Odeljenja za naučno–istraživačku djelatnost Muzeja žrtava genocida Bojan Arbutina.

Izložba „POVRATAK: Priča koja traje“ kroz fotografije i dokumenta svjedoči o sudbini srpske djece sa Kozare i iz Potkozarja tokom Drugog svjetskog rata i njihovoj potrazi za svojim identitetom. Izložba govori o nadi i istrajnosti preživjele djece, danas ljudi u poznim godinama, koji ni poslije osam decenija od velike Kozaračke epopeje 1942. godine nijesu prestali da vjeruju da će saznati ko su, čiji su, odakle su i šta se tokom Drugog svjetskog rata desilo sa članovima njihovih porodica.

Jasmina Tutunović diplomirala je pri Katedri za istoriju Jugoslavije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Doktorant je pri Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Zaposlena je u Muzeju žrtava genocida kao viši kustos–istoričar. Član je Muzejskog društva Srbije. Kooautor je više izložbi Muzeja žrtava genocida, kao i stručni konsultant u izradi izložbenih postavki i umjetničkih projekata drugih institucija, udruženja i pojedinaca predstavljenih u Srbiji i inostranstvu. Učesnica je više naučnih i stručnih skupova, konferencija, seminara, tribina i autor nekoliko naučnih radova.