Izvođenjem duodrame „Pluća“Nikšićko pozorište večeras (subota, 18. 05) sa početkom u 20 sati i 30 minuta gostuje na sceni Dvorane „Park“ u Herceg Novom. Ovu pooznatu dramu engleskog pisca Dankana Mekmilana, za Nikšićko pozorište režirao je Andrej Nosov. Prevod teksta potpisuje Ivan Vuković, kostime Marija Marković, scenografiju Vesna Sušić, a dizajn svijetla Nemanja Calić. Douodramu „Pluća“ izvode Maja Stojanović i Stevan Vuković.

„Pluća“ u inscenaciji Nikšićkog pozorišta donose uzbudljivu sociopolitičku priču sa temom koja se odnosi na muško-ženske odnose i probleme sa kojima se suočavaju mladi bračni parovi, njihovu nesnađenost u društvenom trenutku, socijalnu i egzistencijalnu nesigurnost, što sve utiče na zapitanost: Kako i zašto donosimo neke odluke u našim malim i prolaznim životima? Dramski tekst  je upotpunosti ispoštovan, tako da je piščeva motivska struktura i poruka književnog djela stavljena u prvi plan.

Ovo je priča o nekim nesnađenim ljudima koji pokušavaju da kontrolišu život i kada se taj život desi nekako im isklizne, izmakne kontroli. Ovo je priča o jednom, svakodnevnom pokušaju da čovjek treba da bude dobar, da radi stvari smisleno, promišljeno, da se sve ne prepušta slučaju, jer nas život prevari i dokaže nam da je on ispred nas, da sve stvari koje se dešavaju dese se s nekim razlogom. Samo je pitanje kako se mi postavimo prema tome. Ako je neko dovoljno spreman da se usudi da pokrene kod sebe sva pitanja koja predstava nosi u sebi, onda smo napravili dobru stvar u smislu da smo barem začeli klicu nekog razmišljanja, pojasnio je glumac Stevan Vuković.

Njegova koleginica i partnerka na sceni, Maja Stojanović potencira poruke ovog komada koje se tiču i dotiču čovjeka, njegov pokušaj da bude bolji, kao i njegovu nesnađenost u vrtlogu društvenih poremećaja.

Ne možemo biti spremni za život, niti nas knjige mogu tome naučiti. Ne postoji nikakva garancija u životu. Ljudi su skloni obećanjima, da je nešto de fakto i de jure, da nema dalje, a život se dešava svakog sekunda, svake sekunde može nešto da se okrene, svake sekunde treba da donosimo odluke, da se trudimo da smo na neki način dobri. Ova predstava počiva na obostranosti. Zadovoljni smo, jer smo postigli sve ono što je bilo dogovoreno. Čeznuli smo da rezultat bude ovakav i da u svakom momemntu budemo tu, prisutni u nadi, ljutnji, strasti, ljubavi, kazala je Stojanović.