Repertoar Nikšićkog pozorišta za februar će biti obilježen izvođenjem nove predstave „Osvrni se gnjevu“ na matičnoj i scenama u Crnoj Gori, monodrame „Kralj magnovenja“ i predstave za djecu „Ne žuri stoj! Čuvaj glavu, druže moj!“. Ljubitelji sedme umjetnosti imaće priliku da odgledaju dva igrana filma novije regionalne produkcije: „Elegija lovora“ i „Zlatni dečko“, a oni koje vole rok muziku sa etno elemntima uživaće u koncertu grupe „Džanum“ iz Nikšića. Najveći dio naslova na matičnoj (večernjoj) sceni, u znak obilježavanja Dana Nikšićkog pozorišta (16. februar) je besplatan.

Premijerni projekat „Osvrni se gnjevu“ gostovanjem u Danilovgradu i Kotoru najavljuje bogat postproducentski život. Predstava je rađena po tekstu  Džona Ozborna, u režiji Juga Đorđevića, a govori o polarizacijama u društvu, kao i dualnostima koje stoje iza svih tih fenomena, Adaptaciju teksta uradila je Tijana Grumić, kostime Velimirka Damjanović, scenografiju Andreja Rondović, a muziku potpisuje Julija Đorđević. Ozbornove likove koji progovaraju o religiji, braku, izborima, slobodama sa uverenjima, a rijetko kad sa činjenicama, tumače: Jovan Krivokapić, Maja Stojanović, Nikola Vasiljević, Gordana Mićunović i Boban Čvorović. Ovu dramu u danilovgradskom Centru za kulturu, publika će imati priliku da odgleda u utorak, 8. februara, sa početkom u 20 sati, a sjutradan (9.02. u 19 sati)  ansambl će gostovati na sceni Centra za kulturu „Nikola Đurković“ u Kotoru.

Za Dan Nikšićkog pozorišta -16. februar, „Osvrni se gnjevu“, kao poklon publici u znak obilježavanja 138 godina obilježavanja nikšićke pozorišne tradicije, biće izvedena sa početkom u 20sati. Dramski dio repertoara na sceni Nikšićkog pozorišta će biti nastavljen u ponedjeljak 21. februara, sa početkom u 20 sati, izvođenjem monodrame „Kralj magnovenja“. Dramu izvodi glumac Nikšićkog pozorišta, Nikola Vasiljević koji potpisuje adaptaciju teksta i režiju. Ova monodrama imala je premijeru 2011. godine i do sada je igrana u: Nikšićkom pozorištu, „Dodestu“ i beogradskim pozorištima: „Le studio“, „Slavija“ i „Moderna Garaža“, a imala je i zapažena učešća na internacionalnim festivalima (Festival monodrame Bitola, Festival Monoakt u Peći i FIAT Podgorica). Monodrama koja je rađena po tekstu „Dnevnik jednog ludaka“ N. V. Gogolja i djelovima teksta „Zvezdani dnevnici“ Stanislava Lema, govori o svijetu u kojem materijalna vrijednost postaje glavno mjerilo naspram koga se sve ostalo upoređuje. Ulaz za publiku je takođe, besplatan.

Nikšićko pozorište je za najmlađu publiku (uzrasta 5+) ovog mjeseca odabralo je edukativnu predstavu na temu saobraćaja „Ne žuri, stoj! Čuvaj glavu, druže moj!“, Malog ateljea „Arlekin“ iz Podgorice. Ovu predstavu su kreirale glumice Ivona Čović Jaćimović i Žana Gardašević Bulatović, po tekstu dramuturga Mila Masoničića. Predstava se na scenski dopadljiv i djeci prijemčiv način, uz songove koje je komponovao Vladimir Maraš, bavi pravilima ponašanja u saobraćaju, a tiče se  ne samo djece, već i roditelja, koji su takođe ciljna grupa. Cijena ulaznice je 2,00 €.

Igrani filmovi najnovije produkcije: „Elegija lovora“ i „Zlatni dečko“ na repertoaru su 17. i 18. februara, sa početkom u 20 sati. Ulaz za projekcije oba filma je besplatan.

Dugometražni igrani film „Elegija lovora“, rađen po scenariju i u režiji mladog crnogorskog autora Dušana Kasalice, nastao je u koprodukciji Meander Filma i Non Aligned Films, uz podršku filmskih centara Crne Gore i Srbije. Uloge tumače: Frano Lasić, Savina Geršak, Nikolina Bogdanović, Momo Pićurić, Olivera Vuković, Draginja Voganjac, Lidija Kordić, Lidija Petrone i Zoran Trojanović. Film je psihodrama sa elementima mistike, a sniman je na: Žabljaku, Durmitoru i Igalu. Radnja filma je veoma dopadnjiva, a priroda i pejzaži u kojima su snimljeni svi kadrovi su predivni, što dodatno doprinosi estetici ovog naslova.

Film „Zlatni dečko“ debitantsko ostvarenje Ognjena Jankovića, rađen je po scenariju Vuka i Alekse Ršumovića, kao i reditelja Jankovića. Priča koja govori o Denisu Markoviću, mladom talentovanom fudbaleru, problematičnog temperamenta, koji od rane mladosti, zbog svog talenta, postaje meta različitih interesa, okupila je poznata glumačka imena:  Denisa Murića, Petra Strugara, Andriju Kuzmanovića, Igora Benčinu, Ljubomira Bulajića, Tihomira Stanića, Strahinju Blažića, Jovanu Gavrilović i Alisu Radaković.

Nikšićko pozorište je za ljubitelje dobrog zvuka i pjesme, 24. februar rezervisalo za nastup muzičke grupe „Džanum“ iz Nikšića. Publika će tog dana imati priliku da uživa u numerama koje su spoj različitih žanrova, a njihov repertoar  odiše  posebnim stilom, vokalom  i fenomenalnom energijom.

Svi naslovi sa repertoara Nikšićkog pozorišta realizuju uz poštovanje aktuelnih mjera u cilju suzbijanja pandemije Covid-19.

Dodatne informacije možete dobiti posredstvom telefona: 040 213-566 i 069 490-198.