Ansambl predstave „Osvrni se u gnjevu“, Nikšićkog pozorišta, nakon sinoćnjeg uspješnog nastupa na sceni danilovgradskog Centra za kulturu, večeras (srijeda, 9. februar), sa početkom u 19 sati gostuje u Kulturnom centru „Nikola Đurković“ u Kotoru. Riječ je o zanimljivom komadu, koji je premijerno izveden u Nikšiću 20. decembra prošle godine, po tekstu Džona Ozborna, u režiji Juga Đorđevića. Adaptaciju teksta uradila je Tijana Grumić. Scenografiju predstave potpisuje Andreja Rondović. Za kostime je bila zadužena Velimirka Damjanović, a muziku potpisuje Julija Đorđević.Uloge su povjerene glumcima: Jovanu Krivokapiću, Maji Stojanović,Nikoli Vasiljeviću, Gordani Mićunović i Bobanu Čvoroviću.

Ova realistična drama bavi se lepezom tema: licemjerjem, otuđenošću, promuiskutetom, prevarom, klasnim i drugim pitanjima. Ozbornove likove, Đorđević je izmjestio u neobičnu porodičnu sagu, apstrakujući činjenice i istine, dok je u prvi plan stavio osjećanja, uvjerenja i lične stavove. Precizni izrazi mladog autorskog tima i glumačkog ansambla, na scenu donosi priču koja poziva gledaoca da se upita: Da li je bijes najbolja i jedina odbrana od bola, samoće, straha da budemo povrijeđeni, ali i od apatije i mrtvila duše? U toj katarzi je i vrijednost pozorišnog čina, na koje ukazuje i reditelj, Jug Đorđević.

Jovan Krivokapić i Gordana Mićunović kao Džimi Porter i Helena Čarls; fotto Miloš Zvicer

Katarza je uvijek sastavni dio pozorišnog čina i bez nje nema kolektivnog čina shvatanja određene poente koju smo htjeli da pošaljemo. Vječiti paradoks je da li ostati ili izaći iz tamnog vilajeta, a svakom od junaka trebaće određeni period da sastavi svoje „pocijepano nebo“ i da zaliječi dušukazao je Đorđević nakon premijere.

Ovaj komad, pored lepeze tema koje portretiše, u svojoj biti ima i klasni sukob, koji je za reditelja bio poseban izazov.

Nikola Vasiljević i Maja Stojanović u ulogama Klifa Lukasa i Alison Porter; fotto Miloš Zvicer

Taj klasni sukob, odnosi se na kulturološki, religijski sukob zaraćenih strana. Zanimalo nas je šta se nalazi iza toga, jer uvijek iza tih sukoba stoje neki ljudi, i s’ jedne i s’ druge strane. Ono što smo mi probali da odgonetnemo je: Koja je to siva zona između crnog i bijelog? Mi smo naše junake stavili u tamni vilajet i ako iz njega izađu, kajaće se, a ako ne izađu, opet će se kajati. Probali smo da u toj atmosferi odgovorimo na neka univerzalna pitanja – pojasnio je Đorđević svoj rukopis.

Ovim projektom, Nikšićko pozorište pridružilo se produkciji drugih teatarskih kuća, centara za kulturu i festivala koji funkcionišu kao javne ustanove, da uprkos ograničenim uslovima zbog pandemije virusa korona, estetikom dramske umjetnosti obogate život u Crnoj Gori. Jer bogatstvo stvaranja jedino može spasiti dušu čovjeku u ovim teškim vremenima, kakva su ova u kojima živimo i čije posljedice zbog pandemije osjeća cijelo čovječanstvo.

Sa inscenacijom Ozbornovog teksta zadovoljno je i rukovodstvo Nikšićkog pozorišta.

Srećni smo što iz naše produkcije izlazi jedna lijepa, dobra predstava. Nadam se da će ona dati novi impuls ovom Pozorištu, kao i ukupnom kulturnom životu grada, te da ćemo taj impuls prenijeti na šire prostore Crne Gore, ali i van granica države – poručio je VD umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta Janka Jelića, uoči premijere. Ta predviđanja brzo su se i ostvarila nakon premijernog iizvođenja i prvih gostovanja. Jelić najavljuje nove nastupe ansambla „Osvrni se u gnjevu“ u narednom periodu, u gradovima na sjeveru Crne Gore, kao i na scenama u regionu.

Svi naslovi sa repertoara Nikšićkog pozorišta realizuju uz poštovanje aktuelnih mjera u cilju suzbijanja pandemije Covid-19.

Dodatne informacije možete dobiti posredstvom telefona: 040 213-566 i 069 490-198.