Nikšićko pozorište u čast obilježava Dana Pozorišta 16. februar i 138 godina dramskog stvaralštva u gradu, tog datuma sa početkom u 20 sati, na matičnoj sceni organizuje izvođenje predstave „Osvrni se u gnjevu“.

Obiljžavajući značajne datume koji su bitni ne samo za nikšićko pozorišno stvaralaštvo, već i za istoriju i razvoj dramske umjetnosti u Crnoj Gori, uprava Pozorišta odlučila je da ulaz za publiku bude besplatan. Ovo je peto izvođenje drame engleskog pisca Džona Ozborna, jer je pored premijere i prve reprize, ansambl imao i dva uspješna gostovanja – u Danilovgradu i Kotoru. Ovaj naslov sa repertoara Nikšićkog pozorišta, kao i ostali, realizuju uz poštovanje aktuelnih mjera u cilju suzbijanja pandemije Covid-19.

Publika je važan dio višedecenijskog pozorišnog stvaralaštva

„Osvrni se u gnjevu“ premijerno je  izveden 20. decembra prošle godine, po tekstu Džona Ozborna, u režiji Juga Đorđevića. Adaptaciju teksta uradila je Tijana Grumić. Scenografiju predstave potpisuje Andreja Rondović. Za kostime je bila zadužena Velimirka Damjanović, a muziku potpisuje Julija Đorđević. Uloge su povjerene glumcima: Jovanu Krivokapiću, Maji Stojanović,Nikoli Vasiljeviću, Gordani Mićunović i Bobanu Čvoroviću.

Ova realistična drama bavi se lepezom tema: licemjerjem, otuđenošću, promuiskutetom, prevarom, klasnim i drugim pitanjima. Ozbornove likove, Đorđević je izmjestio u neobičnu porodičnu sagu, apstrakujući činjenice i istine, dok je u prvi plan stavio osjećanja, uvjerenja i lične stavove. Precizni izrazi mladog autorskog tima i glumačkog ansambla, na scenu donosi priču koja poziva gledaoca da se upita: Da li je bijes najbolja i jedina odbrana od bola, samoće, straha da budemo povrijeđeni, ali i od apatije i mrtvila duše? U toj katarzi je i vrijednost pozorišnog čina, na koje ukazuje i reditelj, Jug Đorđević.

Detalj iz predstave “Osvrni se u gnjevu” / Jovan Krivokapić, Maja Stojanović i Nikola Vasiljević

Katarza je uvijek sastavni dio pozorišnog čina i bez nje nema kolektivnog čina shvatanja određene poente koju smo htjeli da pošaljemo. Vječiti paradoks je da li ostati ili izaći iz tamnog vilajeta, a svakom od junaka trebaće određeni period da sastavi svoje „pocijepano nebo“ i da zaliječi dušukazao je Đorđević nakon premijere.

Ovaj komad, pored lepeze tema koje portretiše, u svojoj biti ima i klasni sukob, koji je za reditelja bio poseban izazov.

Boban Čvorović i Maja Stojanović na premijeri 

Taj klasni sukob, odnosi se na kulturološki, religijski sukob zaraćenih strana. Zanimalo nas je šta se nalazi iza toga, jer uvijek iza tih sukoba stoje nekiljudi, i s’ jedne i s’ druge strane. Ono što smo mi probali da odgonetnemo je: Koja je to siva zona između crnog i bijelog? Mi smo naše junake stavili u tamni vilajet i ako iz njega izađu, kajaće se, a ako ne izađu, opet će se kajati. Probali smo da u toj atmosferi odgovorimo na neka univerzalna pitanja – pojasnio je Đorđević svoj rukopis.

Ovim projektom, Nikšićko pozorište pridružilo se produkciji drugih teatarskih kuća, centara za kulturu i festivala koji funkcionišu kao javne ustanove, da uprkos ograničenim uslovima zbog pandemije virusa korona, estetikom dramske umjetnosti obogate život u Crnoj Gori. Jer bogatstvo stvaranja jedino može spasiti dušu čovjeku u ovim teškim vremenima, kakva su ova u kojima živimo i čije posljedice zbog pandemije osjeća cijelo čovječanstvo.

Dodatne informacije možete dobiti posredstvom telefona: 040 213-566 i 069 490-198.