Nikšićka publika će sjutra (četvrtak 17. februar) i preksjutra (petak 18. februar) imati priliku da na bioskopskom repertoaru Nikšićkog pozorišta premijerno odgleda dva igrana filma novije produkcije – „Elegiju lovora“ i „Zlatni dečko“.

Ulaz za film „Elegiju lovora“, mladog crnogorskog reditelja Dušana Kasalice, je besplatan, uz obaveznu rezervaciju ulaznica, zbog aktuelnih epidemiolških mjera. Cijena ulaznice za film „Zlatni dečko“ je tri (3) eura, a biletarnica Nikšićkog pozorišta je otvorena od 10 do 20 sati.

Film „Elegija lovora“ nastao je u koprodukciji Meander Filma i Non Aligned Films iz Beograda, uz podršku Filmskih centara Crne Gore i Srbije. Svjetsku premijeru je imao 15. avgusta prošle godine u Narodnom pozorištu Sarajevo, u glavnom – takmičarskom programu izdanja „Sarajevo film festivala 2021“. Prikazan je i na filmskom festivalu u Hamburgu. Režiser Kasalica, uloge je povjerio glumcima:  Franu Lasiću, Savini Geršak, Nikolini Bogdanović, Momu Pićuriću, Oliveri Vuković, Draginji Voganjac, Lidiji Kordić, Lidiji Petrone i Zoranu Trojanoviću. Direktor fotografije je Igor Đorđević, scenografkinja i kostimografkinja Natalija Vujošević, dizajner zvuka Jakov Munižaba, montažerka Jelena Maksimović, dok je producentkinja Jelena Angelovski.

Ovaj film nam donosi priču o uglađenom univerzitetskom profesoru Filipu (Frano Lasić), koji odlazi sa suprugom (Savina Geršak) na odmor. Nakon nekoliko dana provedenih u ugodnom, monotonom ambijentu hotelske banje, njihov naizgled idealan brak se završava. Čini se da Filipov život propada, ali okovan samopouzdanjem, on svaku novu situaciju u životu prihvata sa neobičnom lakoćom. Filip bježi od problema u malo selo i duboku šumu, gdje će sresti majku i zaljubiti se u djevojku koja je nekada bila zmija.

Film „Zlatni dečko“ po žanru je drama i debitantsko je ostvaranje Ognjena Jankovića. Djelo je nastalo po scenariju Vuka i Alekse Ršumovića, kao i reditelja Jankovića, a govori o mladom, vanserijski talentovanom fudbaleru, koji je meta različitih interesa.

Denis Marković (glumi Denis Murić) je talentovani fudbaler koji veoma mlad dospijeva u sam vrh svjetskog fudbala, ali zbog problema sa karakterom ne uspijeva da opstane na tom nivou. Nakon povratka u Beograd, njegov menadžer Čaki pokušava da mu pronađe novi klub, ali zbog njegove reputacije ne uspijeva u tome. Denis polako zaboravlja na fudbal i koncentriše se na izlaske. Čaki upada u probleme zbog kockanja i primoran je da „prebije“ svoj dug sa zelenašima Soniju i Džoniju menadžerskim pravima na Denisa. Soni i Džoni zatiču Denisa u očajnom fizičkom i psihičkom stanju.

Pokušavaju da ga dovedu u red, ali Denis odbija bilo kakvu saradnju. U trenutku kad Soni i Džoni razmišljaju da odustanu, iz zatvora izlazi njihov drugar Maki, koji je poznat po svom nezgodnom karakteru. Maki postaje Denisov čuvar i stalni pratilac. Njih dvojica od starta ulaze u otvorenu borbu, ali malo po malo, Maki uspijva da dopre do Denisa svojim netradicionalnim metodama. Denis se vraća u formu i dobija šansu u srpskom prvoligašu. Nakon spektakularne partije u dresu novog kluba ponovo dolazi u centar medijske pažnje. Novi problem se javlja kada zapada za oko iskaljenom menadžeru Omeru, koji ne preza ni od čega da dođe do onoga što želi.

U glumačkoj ekipi su: Denis Murić, Petar Strugar, Andrija Kuzmanović, Igor Benčina, Alisa Radaković, Ljubomir Bulajić, Jovana Gavrilović, Tihomir Stanić, Vladimir Kovačević, Strahinja Blažić i drugi. Ovo ostvarenje je svoj bioskopski život započelo 13. januara ove godine, nekolika dana nakon premijere u Beogradu.