Martovski repertoar Nikšićkog pozorišta proteći će u znaku izvođenja djela dramske umjetnosti, budući da se u ovom mjesecu širom planete obilježavaju tri internacionalna teatarska praznika: Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade, Svjetski dan lutkarstva i Svjetski dan pozorišta.  Zbog toga su, od osam događaja na repertoaru, njih sedam pozorišni.

Uvod u zanimljive pozorišne priče je izložba likovnih umjetnica iz Nikšića, pod nazivom „Umjetnost je praznik“, koja će biti otvorena na Međunarodni dan žena – 8. mart, sa početkom u 18 sati. Postavka će biti veoma raznovrsna, tako da će publika imati priliku da se upozna sa slikama, crtežima, grafikama i skulpturama dvadeset dvije likovne umjetnice iz grada pod Trebjesom. Djela odišu različitom poetikom i rađena su različitom tehnikom. Izložbu će otvoriti direktor Nikšićkog pozorišta, Radinko Krulanović. Pozorište ovu izložbu organizuje u saradnji sa JU Muzeji i galerije Nikšić.

 Iste večeri, dva sata kasnije, na Večernjoj sceni Nikšićkog pozorišta gostovaće ansambl predstave „Prosidba i Medvjed“, u produkciji Centra za kulturu Pljevlja. Riječ je o profesionalnom pozorišnom komadu, koji je po tekstu Antona Pavloviča Čehova režirao poznati crnogorski reditelj Goran Bulajić. Uloge su povjerene: Juliji Milačić Petrović Njegoš, Stevanu Vukoviću i Darku Bjekoviću.

Prema ocjeni kritike, ova iscenacija Čehovljeve dvije jednočinke u produkciji Centra za kulturu Pljevlja je za svaku pohvalu i preporuku. „Bulajić je svojim rediteljskim ’čitanjem‘ dvije jednočinke „Prosidba“ i „Medvjed“ upriličio u konceptu dvije slike / dva čina, načinio kopču i zajednički imenitelj, prilagodio današnjem vremenu bez oštrih rezova i elegantno i minimalistički ’vodi‘ atomosferu prepoznavanja i ogledanja u nama samima (licima/dramatis personama)“ – jedna je od ocjena u kritici ove predstave, koju je nakon premijere napisala dr Marija Čolpa Sarap.

Nakon pljevaljske predstave „Prosidbe i Medvjeda“, repertoar Nikšićkog pozorišta se nastavlja u duhu razmjene programa i gostovanja, pa će duodrama „Iskušenje“, koproducentski projekat  Scene „Maska“ i Šabačkog pozorišta biti izvedena u četvrtak – 10. marta, sa početkom u 20 sati. Predstava  „Iskušenje“, rađena je po romanu  „Bog, đavo i ja“, Dragana Marinkovića Francuza. Adaptaciju i režiju uradio je Ivan Tomašević. Uloge tumače glumci: Aneta i Ivan Tomašević. „Iskušenje“  u sebi sadrži elemente komedije, prihvatljivije mentalitetu našeg naroda. „Dva lika u jednom vagonu. Putnik se budi, shvata da je sam, zatim sreće mašinovođu, koji ga obavještava da je umro. Filozofija, fikcija, zapitanost nad smislom života i sudbinom. Biramo li svoj put ili pratimo unapred napisan scenario? … Ova predstava nudi nam konačne odgovore, ali nosi i puno tenzije, trilerskih obrta i velikih misli“ – navodi se u marketinškom materijalu ove komedije.

Pozorište iz Nikšića, u duhu dobre saradnje, sa predstavom iz svoje najnovije produkcije „Osvrni se u gnjevu“, Džona Ozborna gostuje u Pljevljima u utorak 15. Marta, a sjutradan (srijeda, 16.03) u Beranama. Ovo djelo režirao je Jug Đorđević, koji je uloge povjerio nikšićkom ansaamblu: Jovanu Krivokapiću, Maji Stojanović, Nikoli Vasiljeviću, Gordani Mićunović i  Bobanu Čvoroviću.

Ova realističnna drama poznatog engleskog dramskog pisca tiče se života i bunta radničke klase, gnjevnih muškaraca, ali i ženskih patnji. Priča upoznaje publiku sa ljudima oko nas, kao i nas same, namećući pitanja: Da li je bijes najbolja i jedina odbrana od bola, samoće, straha da budemo povrijeđeni, ali i od apatije i mrtvila duše?

Nikšićka publika će 21. marta, sa početkom u 20 sati imati priliku da odgleda kaberetsku komediju „Audicija – kako sam dobila ulogu“, Pozorišta „Pan Teatra“ iz Beograda. Predstava otkriva radost i tugu glumačkog života, poigrava se scenskim žanrovima, od komedije, vodvilja, kabarea, do melodrame. To je priča o tri glumice bez posla. Najmlađa od njih se još uvijek nada da će postati član ansambla velikog pozorišta, dok su dvije starije glumice odustale od velikih snova, iako u sebi imaju snage i energije da se bore za pažnju i simpatije publike. Dramatizaciju ovog scenskog djela po Čehovljevim pričama uradila je Tijana Grumić. U predstavi igraju: Elizabeta Đorevska, Olivera Viktorović Đurašković i Bojana Đurašković. Beogradski „Pan Teatar“ na sceni Nikšićkog pozorišta gostuje i 22. marta, kada će u 10 i 12 sati biti izvedena predstava „Aska i Vuk“. Adaptaciju poznate Andrićeve pripovijetke uradila je Olivera Viktorović Đurašković, koja potpisuje i režiju. U predstavi igraju: Bojana Đurašković, Olivera Viktorović Đurašković, Aleksandra Đurić i Marko Milošević.

Martovski repertoar Nikšićkog pozorišta zatvoriće poetski koncert Petra Božovića pod nazivom „Lišće, vetar i ja“. Koncert ima dva dijela – u prvom je ljubavna poema „Vera Pavladoljska“, Matije Bećkovića, a drugi  segment koncerta je zastupljen takođe, sa poemom „Zapisi o crnom Vladimiru“, Stevana Raičkovića. Namjera Petra Božovića, autora ovog poetskog koncerta, „bila je da mlađoj generaciji približi poeziju kao najveću tvorevinu ljudske duhovnosti, kao i da starije podsjeti i vrati u vrijeme kada je poezija bila sastavni dio kulturnog odrastanja“. Glumca Božovića na sceni prati violončelistkinja Radmila Knežević i gitarista Dejan Vozlić.

Cijena ulaznica za predstave na večernjoj sceni i poetski koncert je pet (5), a ulaznica za „Asku i Vuka“ je dva (2) eura. Dodatne informacije možete dobiti telefonom, brojevi: 040213566; 069490198.

Napomena:JU Nikšićko pozorište zadržava pravo izmjene repertoara.Poštovanje mjera u cilju suzbijanja pandemije Covid-19 je obavezno.