Predstava Prosidba i Medvjed, adaptirana po tekstu ruskog pisca Antona Pavloviča Čehova, u režiji Gorana Bulajića i produkciji pljevaljskog Centra za kulturu, biće izvedena na sceni Nikšićkog pozorišta u utorak, 8. marta, sa početkom u 20 sati. Prema ocjeni stručne kritike ova predstava „opravdano zaslužuje preporuku za izvođenje i konzumiranje uvaženog teatarskog publikuma“.

Bulajić je uloge povjerio brilijantnom glumačkom triju: Juliji Milačić Petrović Njegoš, Stevanu Vukoviću i Darku Bjekoviću, koji igraju i, u prvoj i, u drugoj „slici“ snažno, uvjerljivo i tačno svoje dramske zadatke. Rediteljski rukopis i glumačke izraze, likovno i veoma upečatljivo dopunjuje scenografsko rješenje Anke Gardašević, koja je svojim rukopisom, sa minucioznim intervencijama, objedinila naum i ljepotu ove inscenacije. Originalnu muziku je napisao i izvodi uživo Hasan Hadžalić, koji je na sceni „neprimjetan, a prisutan, što pokazuje usklađenost i kompaktnost ove produkcije i pokazatelj da je moguće i ono što se nekima čini neoptrebnim“.

„Bulajić je svojim rediteljskim ’čitanjem‘ dvije jednočinke Prosidba i Medvjed upriličio u konceptu dvije slike / dva čina, načinio kopču i zajednički imenitelj, prilagodio današnjem vremenu bez oštrih rezova i elegantno i minimalistički ’vodio atomosferu‘ prepoznavanja i ogledanja u nama samima (licima/dramatis personama)“, zapisala je u svojoj kritici na ovo scensko djelo, dr Marija Sarap. Ona u svom kritičkom osvrtu podsjeća da je prva slika, „Prosidba“ (rus. Predloženie) napisana kao komedija i premijerno prikazana davne 1889. godine.

„Čehov je svoje tzv. komedije zamišljao i kao vodvilje. One su i igrane kao takve. U današnjem vremenu i znatno prije, dramska forma ovih jednočinki je zavisila od reditelja i njegove vizure tj. same postavke komada. Sa sigurnošću tvrdim da Bulajić nije imao naum izvesti ovaj proces kao vodvilj, već naprotiv, izveo je veoma uspješan tragikomički diskurs, zbog kojeg i publika reaguje kako priliči. Nagrađuje aplauzom, baš gdje je neophodno, kao dio za predah, odnoso ulazak u drugu sliku – drugi čin.

 Druga slika/čin ’Medvjed‘ koji je jednočinka, dok se drama odvija između tri lika, udovice Jelene Popove (Julija Milačić Petrović-Njegoš), Grigorija Smirnova (Stevan Vuković) i starca Luke (Darko Bjeković). … Glumci su uspjeli izbjeći vječitu zamku kod igranja čehovljevih jednočinki, a to je patetika, manirizam prenaglašena komika i slično“ – zapisala je dr Sarap u svojoj kritici.

Cijena ulaznice za ovu predstavu je pet (5) eura. Dodatne informacije možete dobiti telefonom; Brojevi: 040 213 566; 069 490 198.

Napomena: Poštovanje mjera u cilju suzbijanja pandemije Covid-19 je obavezno.