Duodrama „Prah“ sarajevskog Udruženja dramskih umjetnika „Altteatar“ biće izvedena na Večernjoj sceni Nikšićkog pozorišta u četvrtak, 7. aprila, sa početkom u 20 sati. Ovu tragikomediju poznatog mađarskog pisca Đerđa Špira, u režiji Miralema Zupčevića, izvode glumci – Gordana Boban i Mirsad Tuka. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Adisa Vatreš, a muziku Irena Popović Dragović. Predstavu „Prah“, Altteatar radio je u koprodukciji sa Centrom kulture i mladih Opštine Centar Sarajevo, a premijerno je izvedena krajem oktobra, 2019. godine.

„Prah“ je je drama sa elementima komedije u kojoj se jedna obična porodica, svakodnevno suočena sa siromaštvom i čamotinjom, iznenadno susreće sa neočekivanim bogatstvom – glavnim dobitkom na lotu. Iznenadni lutrijski dobitak mogao bi da promijeni živote cijele porodice. Da li će?! Suočeni sa nedaćama i patnjama stalnog preispitivanja, ali i užitkom mašte i sanjarenja, protagonisti prolaze kroz različita stanja i emocije, od: straha, sumnje i paranoje, do sreće i euforije, što će publiku, do posljednjeg trenutka, držati u neizvjesnosti. Dakle, likovi drame prolaze kroz katarzu koja im pomaže da otkriju vlastitu suštinu, kao i suštinu međusobnih odnosa.

Postavka ovog vrlo popularnog dramskog teksta je specifična po tome što je akcenat na glumačkoj igri i na filigranski građenim karakterima koje nose dvoje glumaca. U svemu tome značajnu ulogu ima i to što je režiser predstave Miralem Zupčević, po vokaciji i sam glumac  i profesor glume. Publiku očekuje čitava paleta emocija, iskrene tuge, smijeha ali i pitanje da li zaista novac može riješiti naše istinske probleme.

Glumac Mirsad Tuka publici je dobro poznat po ulogama u različitim filmskim, televizijskim i pozorišnim ostvarenjima. Njegova koleginica Gordana Boban do sada je ostvarila oko četrdeset teatarskih uloga i šesnaest nagrada. Glumila je u nekoliko filmova i dvije serije, a krajem osamdesetih godina igrala je na velikim festivalima u: Edinburgu, Londonu, Parizu, Lisabonu, Njujorku.

Đerđ Špiro je jedan od najpoznatijih savremenih mađarskih pisaca. Piše romane, pripovjetke, drame, pjesme, eseje, bavi se istorijom i teorijom književnosti, prevodi… Rođen je u Budimpešti 1946. godine. Diplomirao je mađarsku i slovensku književnost, žurnalistiku i sociologiju. Svojim avangardnim stilom, likovima sa margine, bogatim i sočnim jezikom, Špiro često šokira tradicionalnu mađarsku kritiku. Njegove drame su osvojile brojne nagrade, uključujući i nekoliko nagrada za „Najbolju mađarsku dramu godine“. Komad „Pileća glava“ (1986) je ocijenjen kao „najvažnija mađarska drama u posljednjih 20 godina“ . Među brojnim nagradama i priznanjima izdvajaju se Košutova nagrada, Nagrada „Atila Jožef“, Nagrada mađarske pozorišne kritike, Nagrada „Tibor Deri“… Đerđ Špiro je profesor na Akademiji za dramsku i filmsku umjetnost. Član je Šečenji akademije za književnost i umjetnosti.

Cijena ulaznice za predstavu „Prah“ je pet (5) eura. Biletarnica Nikšićkog pozorišta će biti otvorena od ponedjeljka, 4. aprila, od 10 do 20 sati. Dodatne informacije možete dobiti telefon, brojevi: 040213566 i 069490198.

U Nikšićkom pozorištu obavezno je poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera u cilju suzbijanja pandemije Covid-19.