U Nikšićkom pozorištu u maju će biti realizovano četrnaest naslova različitog umjetničkog  izraza. U organizaciji Opštine Nikšić i Crkvene opštine Nikšić, u okviru „Dana Svetog Vasilija Ostroškog“, od7. do 11. maja održaće se pet događaja. Ulaz za sve događaje ovog programa je besplatan. Manifestacija počinje u subotu, u 20 sati  promocijom zbornika “Vera i misao u vrtlogu vremena” jeromonaha Teofila Tvrdoškog i izložbom fotografija “Dvojedna duša”.  Sjutradan će biti održana promocija časopisa „Umetnost“ br. 27/28 (1971). Dokumentarni film „Sveti Vasilije Ostroški svedok vaskrsenja“ u režiji Branislava Ilića na bioskopskom platnu Pozorišta biće prikazan u ponedjeljak, 9. maja, sa početkom u 20 sati. Na Večernjojsceni Nikšićkog pozorišta, u utorak, 10. maja, sa početkom u 20 sati, glumac  Nebojša Dugalić izvešće monodramu „Reč o svečoveku“, po djelu Svetog vladike Nikolaja Žičkog i Ohridskog. Posljednji dan segmenta programa „Dani Svetog Vasilija Ostroškog“ koji se izvodi u Nikšićkom pozorištu rezervisan je za dodjelu književne nagrade „Izviiskra Njegoševa“.

Centralni događaj majskog repertoara Nikšićkog pozorišta je premijerno izvođenje komedije „Boing – boing“, koja je za Večernju scenu pripremana po istoimenom  djelu Marka Kamelotija. Premijera je zakazana  za četvrtak, 19. maj, sa početkom u 20 sati. Prva repriza novog dramskog komada biće izvedena dan kasnije – u petak, 20. maja, sa početkom u 20 sati.

Režiju komedije napisane u duhu najboljih francuskih vodvilja, koju je za produkciju Nikšićkog pozorišta dramatizovala Isidora Milosavljević, potpisuje reditelj Rastislav Ćopić.  Kostimografija je povjerena Ivani Ristić. Scenografija je djelo Vesne Sušić, a producentica projekta je Milica Burić. Uloge u ovom zanimljivom komadu tumače: Maja Stojanović, Žana Gardašević Bulatović, Gordana Mićunović, Stevan Vuković, Jovan Krivokapić i Nikola Vasiljević. Cijena ulaznice za premijeru i reprizu je pet (5) eura.

Nikšićko pozorište za najmlađu publiku će u četvrtak, 26. maja, u 10 i 12 sati, organizovati izvođenje edukativne i zabavne predstave „Niko se nije naučen rodio“, koja je nastala u produkciji Malog ateljea „Arlekin“ iz Podgorice. Cijena ulaznice je dva (2) eura. Pozorišni repertoar će biti obilježen u subotu, 28. maja poetsko – muzičkim kabareom „Čeznem da vam kažem“, prvaka drame Beogradskog dramskog pozorišta, Milorada Mikija Damjanovića. Te večeri u kabareu, pored Damjanovića, nastupiće Nataša Radovanović,  sopran i Pavle Joksimović, pijanista. Cijena ulaznice je pet (5) eura.

Nikšićko pozorište je domaćin tradicionalne manifestacije „Dani Akorda“ koja će se održati 30. i 31. maja. U toku dvodnevne manifestacije te nezavisne multimedijalne produkcije biće upriličena četiri događaja. Filmska projekcija najnagrađivanije predstave „Virus“, koju je Akord teatar radio po tekstu poznatog pisca Siniše Kovačevića predviđena je za 30. maj sa početkom u 18 sati. Dva sta kasnije Dragan Knežević publici će se predstaviti kroz svoje autorsko veče.  Akordov dječiji teatar 31. maja, sa početkom u 18 sati premijerno će izvesti komad „Slađanina bajka“, koji je rađena po djelu Đurđe Lili. Istog dana, dva sata kasnije Akordov omladinski teatar premijerno će se predstaviti djelom „Narkotik bluz“.

U likovnom programu stvaralačkim opusom publici će se 26. maja predstaviti poznata nikšićka slikarka Angelina Đoković Janjušević. Pozorištu je suorganizator ove izložbe, pod nazovom „Put“, JU Muzeji i galerije.