Premijera komedije „Narodni poslanik“, Branislava Nušića, (koproducentski projekat Nikšićkog pozorišta i Centra za kulturu Pljevlja) zakazane su u Pljevljima 28, a dva dana kasnije – 30. septembra u Nikšiću. Adaptaciju i režiju potpisuje Goran Bulajić, scenografiju Anka Gardašević, a kostime Olivera Eraković. Uloge su povjerene: Stevanu Vukoviću, Mariji Đurić, Maši Božović, Matiji Memedoviću, Nikoli Vasiljeviću, Anji Drljević, Milici Kekić Martinović, Pavlu Bogojeviću, Lazaru Đurđeviću, Bobanu Čvoroviću, Velizaru Kasalici, Nebojši Ćiću Vulanoviću.

Na PRES konferenciji koja je tim povodom organizovana govorilo se o značaju inscenacije Nušićevog djela sa producentskog i umjetničkog aspekta.

Direktor Nikšićkog pozorišta, Radinko Krulanović uvjeren je da će predstava imati dug život. On se zahvalio glumačkom ansamblu i autorskom timu na čelu sa rediteljem Goranom Bulajićem na izuzetno uspješnoj saradnji.

Uvjeren sam da ćemo nastaviti saradnju i na drugim projektima. Posebna nam je čast i zadovoljstvo što smo imali priliku „da pratimo“ reditelja Bulajića koji iza sebe ima 70 predstava i koji svima može biti parametar kako bi trebalo raditi, kazao je Krulanović.

Umjetnički direktor Pozorišta, Janko Jelić, takođe je zadovoljan saradnjom sa cijelom ekipom. On je podsjetio da je jedno Nušićevo djelo, nakon sedam decenija pauze, postavljeno prvi put na scenu Nikšićkog pozorišta.

Imali smo dovoljno vremena da se preispitamo gdje smo, i sa književnog opusa velikog komediografa, ali i sa životnog. Čini mi se, da se ni nakon skoro 140 godina od nastanka „Narodnog poslanika“ na Balkanu nije mnogo toga promijenilo.Nušić i njegova djela su i dalje jednako živi, rekao je Jelić.

Govoreći o adaptaciji poznate Nušićeve komedije, reditelj Goran Bulajić, kojem je ovo deveta režija u Nikšićkom pozorištu, kazao je da su na samom startu glumci odlično prihvatili njegova rješenja koja su im bila zanimljiva i provokativna.

Imali smo dinamične i rijetko viđene kreativne probe, na kojima se preplitalo autorsko i glumačko čitanje Nušića. Impresioniran sam načinom na koji su glumci odgovorili i njihovom potrebom da sa svoje pozicije do kraja osvijetle ulogu koja im je povjerena, utisci su reditelja Bulajića. Prema njegovoj ocjeni riječ je o glumačkoj igri značajnih dometa, rijetkih doslednosti i postupaka. Mi smo ovu predstavu radili za gledaoce i potrudili se da ona bude direktna, aktivna, otvorena što bi trebalo dati dobar rezultat, kazao je Bulajić kome je „Narodni poslanik“ deveta režija za produkciju Nikšićkog pozorišta.

Scenografkinja Anka Gardašević istakla je da joj je cilj bio da njena rješenja budu u funkciji predstave, njene cjeline, ali istovremeno i da imaju autorski pečat.

 Ako svi djelovi funkcionišu, onda i predstava mora da funkcioniše kao jedan organizam, ocijenila je Gardašević.

Olivera Eraković je naglasila da se prvi put susrela sa radom na predstavi rađenoj po tekstu Nušića.

Nastojala sam da kostimi prate vrijeme u kome živimo. Cijenim da je ovo pravi komad, u pravo vrijeme i na pravom mjestu, kazala je Eraković.

To njeno stanovište podijelila je i dvanaestočlana glumačka ekipa, među kojima ima glumaca sa bogatom karijerom i onih koji su tek zakoračili u „glumačke vode“. Tako je Stevan Vuković rekao da živimo u političkom društvu, gdje „mali ljudi imaju velike ambicije“ i gdje je „Narodni poslanik“ jednako aktuelan danas, ako ne i aktuelniji, kao i u vremenu kada je nastao. On je uvjeren da su posao odradili kvalitetno, lijepo i nadahnuto.

 Bili smo skoncentrisani na materijal kojim se bavimo, svjesni da uvijek ima prostora za nadogradnju. Na premijeri ćemo vidjeti da li smo uspjeli da „prebacimo granicu“ i stignemo do publike, kazao je Vuković.

Njegovom kolegi, Matiji Memedoviću je drago što je bio dio tima.

Lijepo i opušteno smo igrali. Riječ je o dobroj priči, uvijek aktuelnoj, poručio jeMemedović.

Za Milicu Kekić Martinović posebno je bila inspirativna glumačka sloboda koju im je reditelj dozvolio.

Imali smo slobodu i prostor da ispoljimo individualnost kroz kolektivan čin.Potrudili smo se da tešku temu koju živimo i gledamo svaki dan prenesemo u neku lakšu’ igru, kazala je Maša Božović.

Na priču o licemjerstvu, nepotizmu, o kojima govori Nušićevo djelo, skrenuo je pažnju i Nikola Vasiljević, ističući da je ona i danas i te kako prisutna u društvu.

Volio bih da sa novinarima i kolegama razgovaram i dijelim utiske nakon 30-og, 50-og izvođenja ovog komada, što je u crnogorskim pozorištima rijetkost. Nadam se da će se i to promijeniti, rekao je Vasiljević.

Za glumca Ćića Vulanovića, Nušić „nije živ samo u Nikšiću ili regionu“. On je nažalost prisutan i u dobrom dijelu ostatka svijeta. Ništa novo, ovo vrijeme je vrijeme laži, prevara, podvala, špijanja. To ja naš život i ogromna većina se sa tim miri. A pozorište ne smije da se miri, tako da je ovo jedan dobar i jako hrabar poduhvat, kazao je Vulanović.

Marija Đurić je uvjerena da su postavili dobar i stabilan temelj da predstava ima dug život.

Lazar Đurđević je istakao da se ekipa trudila da sve bude odrađeno u pravoj mjeri i da humor bude promišljen.

Nadam se da će ovaj komad ljude dovesti u pozorište, kazao je Đurđević,

Cijeneći da je politika jedino što zagrijava narod Crne Gore i da je ona zavladala našim umovima, dušama, kućama, glumica Anja Drljević je rekla da bi voljela da kultura i umjetnost u Crnoj Gori dobiju makar jedan dio pažnje koliku zauzimaju politika i njeni predstavnici.

Foto: Anka Gardašević