„Narodni poslanik“ – novi projekat Nikšićkog pozorišta i Centra za kulturu Pljevlja premijerno će biti izveden u Pljevljima,u srijedu, 28. septembra, sa početkom u 20 sati, a dva dana kasnije (30. 09) u Nikšiću.  Poznatu komediju Branislava Nušića adaptirao je i režirao Goran Bulajić. U autorskom timu su Anka Gardašević, scenografkinja i Olivera Eraković, kostimografkinja. Uloge su povjerene dvanaestočlanom glumačkom ansamblu: Stevanu Vuković, Mariji Đurić, Maši Božović, Nikoli Vasiljeviću, Anji Drljević, Matiji Memedoviću, Milici Kekić, Pavlu Bogojeviću, Lazaru Đurđeviću, Velizaru Kasalici, Bobanu Čvoroviću, Nebojši Vulanoviću.

Reditelj Bulajić pojasnio je zašto se on, i koproducentske kuće, opredijelili za Nušićevog „Narodnog poslnika“:

 Nušić je u vječitom krugu – iz drame u dramu dodaje priči, uslovno rečeno, „smrtni grieh“. Ovdje je najdirektniji i najotvoreniji u kritici licemjerja i vlasti koja se naslanja na to licemjerje. Mi smo naišli na tu jednu okoštalu, nepromijenjenu, skeniranu sliku stvarnosti i društvenih odnosa na Balkanu i načina života na ovim prostorima, koji je konstanta. Licemjerje je više nego očigledno živo. U „Narodnom poslaniku“ obrađeno je pitanje „malog čovjeka“. U drami i u pozorištu često se bavimo opštim, istorijskim mjestima, a kad dobro pročitate Nušića, vidite da je stvar u tom „malom čovjeku“. Sve je naslonjeno na tu mrežu iz koje se kreiraju i rađaju društveni odnosi. Riječ je o vrlo angažovanoj priči, koja se iz prve ruke doživljava kao komedija. Ali kada je uradimo na taj način da prepoznamo sebe u toj komediji, onda ta komičnost dolazi do izražaja. Posebno kada krene smijeh, ili podsmijeh  na svoj račun.

Preselili smo potpuno priču u današnje vrijeme i to po svim segmentima, uključujući i savremene tehnologije, prije svega taj poluprivatan odnos mladih ljudi prema problemima sa kojima smo okruženi. Riječ je dakle, o vrlo angažovanoj i direktnoj priči. Naravno, tu sam ja u adaptaciji imao najveći problem jer kada imate velikog pisca ispred sebe, ugradnja i premeštanje je uvijek opasno. Mislim da smo uspjeli da se ugradimo na pravi način, kako ne bismo narušili osnovni tok, osnovnu ideju priče. Napravićemo jednu aktivnu, savremenu cjelinu i poprečni presdjek društvenih stanja. Naravno, ne baveći se nekakvom sitnom politikom, jer su stvari postavljene fenomenološki, problemski i ono što je negdje vječno.

Reditelj Bulajić je uoči premijera izjavio da je impresioniran načinom na koji su glumci odgovorili zadacima i njihovom potrebom da sa svoje pozicije do kraja osvijetle ulogu koja im je povjerena. Prema njegovoj ocjeni riječ je o glumačkoj igri značajnih dometa, rijetkih dosljednosti i postupaka.

Mi smo ovu predstavu radili za gledaoce i potrudili se da ona bude direktna, aktivna, otvorena što bi trebalo dati dobar rezultat, kazao je Bulajić.

Scenografija Anke Gardašević i kostimi Olivere Eraković upotpunosti su u funkciji predstave kao cjeline, ali istovremeno odišu autorskim pečatom.

Glumci su takođe, stava da je Nušićev „Narodni poslanik“ aktuelan danas, ako ne i aktuelniji, od vremena  u kojem je nastao. Stevan Vuković koji igra Jevrema Prokića uvjeren je da su posao odradili kvalitetno, lijepo i nadahnuto.

Bili smo skoncentrisani na materijal kojim se bavimo, svjesni da uvijek ima prostora za nadogradnju. Na premijeri ćemo vidjeti da li smo uspjeli da „prebacimo granicu“ i stignemo do publike, kazao je Vuković.

Marija Đurić cijeni da su postavili dobar i stabilan temelj da predstava ima dug život.

Lazar Đurđević je istakao da se ekipa trudila da sve bude odrađeno u pravoj mjeri i da humor bude promišljen.

Nadam se da će ovaj komad ljude dovesti u pozorište, kazao je Đurđević.

Na priču o licemjerstvu, nepotizmu, o kojima govori Nušićevo djelo, skrenuo je pažnju i Nikola Vasiljević, ističući da je ona i danas i te kako prisutna u društvu.

Za glumca Ćića Vulanovića, Nušić „nije živ samo u Nikšiću ili regionu“.

On je nažalost prisutan i u dobrom dijelu ostatka svijeta. Ovo je vrijeme vrijeme laži, prevara, podvala, špijanja. To ja naš život i ogromna većina se sa tim miri. A pozorište ne smije da se miri, tako da je ovo jedan dobar i jako hrabar poduhvat, kazao je Vulanović.

Cijeneći da je politika jedino što „zagrijava narod Crne Gore“ i da je ona „zavladala našim umovima, dušama, kućama“, glumica Anja Drljević je rekla da bi voljela da kultura i umjetnost u Crnoj Gori dobiju makar jedan dio pažnje koliku zauzimaju politika i njeni predstavnici.