Centralni događaj novemarskog repertoara Nikšićkog pozorišta je 18. Međunarodni festival glumca – Nikšić 2022, koji će biti održan od 7. do 13. novembra. Prema odabiru selektorke Festivala, Jelene Stajkovac, u zvaničnom – takmičarskom programu biće izvedeno šest predstava koje su nastale u produkciji i koprodukciji renomiranih pozorišnih kuća iz: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije i sedma u čast nagrađenih. Cijena ulaznica za predstave pojedinačno je pet, dok set za festivalski repertoar košta 30 sa gratisom za predstavu u čast nagrađenih.
Festivalski repertoar će 7. novembra otvoriti predstava Ana Karenjina u produkciji Novosadskog pozorišta – Újvidéki Színház, teatra na mađarskom jeziku u Srbiji. Druge festivalske večeri (8. novembra) nastupiće ansambl zagrebačkog Teatar „EXIT“, koji će izvesti komad Realisti.

Koproducentski projekat Upotreba čoveka, Novog tvrđava teatra iz Novog Sada, Grad teatra iz Budve, Novosadskog pozorišta – Újvidéki Színház i East West Centra iz Sarajeva na repertoaru Festivala je 9. novembra.
Crnogorsko narodno pozorište Podgorica i Centar za kulturu Tivat10. novembra izvešće predstavu Pokojnik.
Nacionalni teatar Bosne i Hercegovine, Narodno pozorište Sarajevo 11. novembra predstaviće se sa komadom Umjetnik u gladovanju.
Zvanični takmičarski program 18. Međunarodnog festivala glumca Nikšić 2022 zatvoriće 12. novembra predstava Neprijatelj naroda, Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja.

Posljednje večeri Festivala, nakon uručenja nagrada, u čast laureata biće izvedena komedija Narodni poslanik, koproducentski projekat Nikšićkog pozorišta i Centra za kulturu Pljevlja.





Repertoar Nikšićkog pozorišta za ovaj mjesec će početi koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra, koji će 4. novembra, sa početkom u 20 sati, uz dirigentsku palicu Mark Korovice iz Francuske, premijerno izvesti sonatu pod nazivom „Mistična ispovijest Svetog vasilija Ostroškog i Tvrdoškog“. Ulaz za ovaj događaj je besplatan Nikšićko pozorište iste večeri gostuje na sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa komedijom „Narodni poslanik“, Branislava Nušića. Ovaj komad koji je Nikšićko pozorište radilo u koprodukciji sa pljevaljskim Centrom za kulturu, adaptirao je i režirao Goran Bulajić. Scenografija je djelo Anke Gardašević, a kostime je uradila Olivera Eraković. U predstavi igraju: Stevan Vuković, Marija Đurić, Maša Božović, Nikola Vasiljević, AnjaDrljević, Matija Memedović, Boban Čvorović, Milica Kekić, Pavle Bogojević, Lazar Đurđević, Velizar Kasalica i Nebojša Vulanović. Pored festivalskog programa i gostovanja ansambla „Narodnog poslanika“ u okviru novembarskog, dramskog programa realizovaće se predstava za najmlađe. Predstava za djecu „Crvenkapa i Vuk u zemlji čuda“ nastala prema ideji i konceptu glumice Branke Femić Šćekić, će biti izvedena u četvrtak, 24. novembra, u dva termina: 10 i 12 sati. Cijena ulaznice je dva (2) eura. U ovom zanimljivom scenskom djelu za djecu, uloge igraju Marija Đurić i Pavle Bogojević.
Nikšićko pozorište je suorganizator svečane akademije koja će biti održana 5. novembra, sa početkom u 12 sati, pod nazivom „Snaga dobra“. Svečanu akademiju organizuje Kolo srpskih sestara „Kosovka djevojka“ iz Nikšića, povodom 30 godina postojanja i rada. Ulaz za ovaj program je besplatan. Nikšićko pozorište je i domaćin koncerta „U kolo bez granica“, KUD-a „Jeleče“ iz Nikšića. Ulaz za ovaj događaj je takođe, besplatan.
U okviru novembarskog repertoara, u foajeu Nikšićkog pozorišta organizovaće se i dvije izložbe. Izložba kataloga i plakata iz arhiva JU Muzeji i galerije, pod nazivom „Tragovi u vremenu – dio II“ će biti otvorena 17. novembra, sa početkom u 19 sati. Škola crtanja „Umjetnički centar“ 30. novembra predstaviće se publici sa izložbom dječijih radova, čiji su mentori Jelena Kostić, akademska slikarka i Milena Krivokapić, magistarka slikarstva.