Ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala glumca okupiće od 7. do 13. novembra brojne dramske stvaraoce iz Crne Gore i zemalja regiona. Među njima centralno mjesto zauzimaju glumci jer je nikšićki Festival koncepcijski posvećen Njegovom veličanstvu – GLUMCU.

Prema odabiru selektorke Festivala, Jelene Stajkovac, u zvaničnom – takmičarskom programu biće izvedeno šest predstava koje su nastale u produkciji i koprodukciji renomiranih pozorišnih kuća iz: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije i sedma u čast nagrađenih.

Festivalski repertoar otvoriće 7. novembra predstava Ana Karenjina u produkciji Novosadskog pozorišta Újvidéki Színház, teatra na mađarskom jeziku u Srbiji.

Druge festivalske večeri (8. novembra) nastupiće ansambl zagrebačkog Teatra „EXIT, koji će izvesti komad Realisti.

Koproducentski projekat Upotreba čoveka, Novog tvrđava teatra iz Novog Sada, Grad teatra iz Budve, Novosadskog pozorištaÚjvidéki Színház i East West Centra iz Sarajeva na repertoaru Festivala je 9. novembra.

Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice i Centar za kulturu iz Tivta 10. novembra izvešće predstavu Pokojnik.

Nacionalni teatar Bosne i Hercegovine, Narodno pozorište Sarajevo11. novembra na nikšićkom Festivalu predstaviće se komadom Umjetnik u gladovanju.

Zvanični takmičarski program 18. Međunarodnog festivala glumca, 12. novembra zatvoriće predstava Neprijatelj naroda, Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja.

Posljednje večeri Festivala, nakon uručenja nagrada, u čast laureata biće izvedena komedija Narodni poslanik, koproducentski projekat Nikšićkog pozorišta i Centra za kulturu Pljevlja.

Na Međunarodnom festivalu glumca u Nikšiću tradicionalno  se dodjeljuje pet glumačkih nagrada: GRAN PRI za najbolju mušku ulogu, GRAN PRI za najbolju žensku ulogu, GRAN PRI za najbolju epizodnu mušku ulogu, GRAN PRI za najbolju epizodnu žensku ulogu i GRAN PRI za najbolji partnerski odnos na sceni.

Ko će od glumaca dobiti prestižne nagrade odlučiće Žiri u sastavu: Tanja Bošković, predsjednica, Slaviša Čurović i Tanja Perišić, članovi.

Moto Festivala je IZNENADIMO SE POZNATIM! Tim sloganom Nikšićko pozorište kao producent i organizator smotre glume želio je da skrene pažnju na inscenaciju značajnih djela književnosti i estetiku dramske umjetnosti. Oni su vjekovima, kako je ocijenila selektorka Festivala Jelena Stajkovac, tražili  „odgovore na pitanja koja muče čovjeka“, u kojem centralno mjesto pripada iskonskoj potrebi čovjeka za slobodom.

„Pred nama su poznati likovi drama čijoj se neprestanoj borbi za slobodu iznova divimo, možda jer i sebe neprestano iznenađujemo sopstvenim naporom koji svakodnevno ulažemo ne bismo li bili apsolutno slobodni“, zaključila je Stajkovac nakon odabira predstava za festivalski repertoar.