Majski repertoar Nikšićkog pozorišta proteći će u znaku premijere i reprize predstave za Večernju scenu „Uloga moje porodice u (filmu o) svjetskoj revoluciji“, kao i u nizu gostovanja predstava: „Boing – Boing“, „Narodni poslanik“ i „Bajka o elektricitetu“ na scenama u Crnoj Gori i Srbiji. Pored dramskih djela iz sopstvene produkcije, na majskom repertoaru su i tri gostujuće predstave, dok će u okviru manifestacije „Dani Svetog Vasilija Ostroškog“ biti organizovani nekolika događaja. Premijera predstave „Uloga moje porodice u (filmu o) svjetskoj revoluciji“ za koju je tekst i režiju uradio Aleksandar Lukač biće održana u petak 5. maja, sa početkom u 20 sati. Scenografija je djelo Vesne Sušić, kostimografija Olivera Eraković, a muzika su odabrali i komponovali Sara Mićunović i Luka Jovanović. Uloge su povjerene: Milici Kekić, Stevanu Vukoviću, Maji Stojanović, Gordani Mićunović, Jovanu Krivokapiću, Bobanu Čvoroviću, Anji Drljević, Nikoli Vasiljeviću i Kristijanu Blečiću. Repriza će biti izvedena sjutradan (subota) 6. maja, takođe sa početkom u 20 sati. Cijena ulaznice je pet (5) eura.

Nikšićko pozorište sa predstavama iz svoje produkcije tokom ovog mjeseca gostuje u Tivtu, Beogradu, Smederevu, Novom Sadu, Kragujevcu, Vrbasu i Kuli. Komedija „Boing – Boing“ biće izvedena u tivatskom Centru za kulturu 8. maja, a ansambl ove predstave krajem mjeseca (24. i 25.05)  gostuje u Vrbasu i Kuli.

Ovo djelo po tekstu Marka Kamelotija, u režiji Rastislava Ćopića, premijeru je imalo u maju prošle godine i do sada je imalo četrnaest izvođenja. Dramaturgiju i adaptaciju potpisuje Isidora Milosavljević, scenografiju Vesna Sušić, kostimografiju Ivana Ristić. U predstavi igraju: Stevan Vuković, Jovan Krivokapić, Gordana Mićunović, Maja Stojanović, Žana Gardašević Bulatović i Nikola Vasiljević.

 

 

 

 

U tivatskom Centru za kulturu krajem ovog mjeseca (29. 05) biće izvedena predstava za djecu i mlade (8+) „Bajka o elektricitetu“ iz najnovije produkcije Nikšićkog pozorišta.

Ovaj komad po tekstu Milene Bogavac je dramatizovao, adaptirao i režirao Milo Vučinić. Scenografiju i kostime radila je Vesna Sušić, muziku Sara Mićunović i Luka Jovanović, asistent reditelja je Matija Jovanović, koji ujedno potpisuje i video dizajn. U glumačkoj podjeli su: Nikola Vasiljević, Matija Memedović, Kristijan Blečić, Maja Stojanović i Milica Kekić.

 

 

 

 

 

Sa predstavom „Narodni poslanik“, Nikšićko pozorište gostuje 17. maja na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Predstavu je, po istoimenoj drami Branislava Nušića, režirao Goran Bulajić, koji je uradio i adaptaciju tog poznatog djela. „Narodni poslanik“ je koprodukcijski projekat Nikšićkog pozorišta i Centra za kulturu Pljevlja, a premijerno je izvedena krajem septembra u Pljevljima i početkom oktobra u Nikšiću.

Autorski tim, pored reditelja Bulajića, čine scenografkinja Anka Gardašević i kostimografkinja Olivera Eraković. U glumačkoj podjeli su: Stevan Vuković, Marija Đurić, Maša Božović, Nikola Vasiljević, Anja Drljević, Matija Memedović, Boban Čvorović, Milica Kekić, Pavle Bogojević, Lazar Đurđević, Velizar Kasalica i Nebojša Vulanović. Nakon izvođenja u Beogradu, „Narodni poslanik“ će 18. maja biti izveden na 40. Festivalu „Nušićevi dani“ u Smederevu. Sjutradan (19. 05) Nušićeva komedija biće izvedena u u Srpskom narodnom pozorištu Novi Sad, a dan kasnije (20. 05) u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu.

 

 

 

Na Večernjoj sceni Nikšićkog pozorišta, u okviru manifestacije „Dani Svetog Vasilija Ostroškog“ 9. maja biće izvedena koreodrama „700“. U ovoj koreodrami nastupiće ansambl „Venac“ povodom obilježavanja 700 godina manastira Gračanica. Organizatori ovog događaja su Opština Nikšić i Crkvena opština Nikšić. Segment ove manifestacije je i izložba dokumenta “Petar Lubarda, sasvim lično”, koju u foajeu Nikšićkog pozorišta organizuju Muzeji i galerije Nikšić u saradnji sa Kućom legata Beograd, Opštinom Nikšić i Crkvenom opštinom Nikšić. Folklorno- muzički program “Dani Vrbasa u Nikšiću” zatvoriće manifestaciju “Dani Svetog Vasilija Ostroškog”, 11. maja.   Na sceni Nikšićkog pozorišta, 13. maja sa početkom u 20 sati Bitef teatar i Centar za kulturu Tivat izvešće plesnu predstavu „Životinjska farma“. Koncept i koreografiju je uradio Miloš Isailović, a u ansamblu su: Anja Ignjatović Zagorac, Ivana Savić Jaćić, Branko Mitrović, Jakša Filipovac, Nikola Živković, Staša Ivanović, Tamara pejović, Nea Janković i Maša Anić. Kabare komedija „Nas dve“, Ferzeng Teatra iz Beograda. Tekst i režiju glumi Tanja Kecman koja i igra u ovom kabareu, u kojem pjeva Ana Radonjić – ZOE KIDA. Cijena ulaznice je pet (5) eura.

Na sceni Nikšićkog pozorišta 26. maja biće promovisana zbirka drama „Sabrane drame“ / Savremeni dramski pisci u Crnoj Gori. Ovo je izdavački projekat Nikšićkog pozorišta u kojem je sabrano 23 drame 14 dramskih pisaca.

Majski repertoar zatvoriće (30.05) koncert KUD-a „Čigra“, a organizator događaja je Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom Nikšić.