Na tradicionalnom Festivalu „Nušićevi dani“ u Smederevu,  glumac Nikšićkog pozorišta Stevan Vuković, po odluci publike, dobio je Nagradu za glumačko ostvarenje večeri. Vuković je to značajno priznanje dobio za ulogu Jevrema Prokića u predstavi „Narodni poslanik“ (koprodukcija Nikšićko pozorište i Centar za kulturu Pljevlja). Izvođenjem ovog komada, koji je rađen po tekstu Branislava Nušića, u adaptaciji i režiji Gorana Bulajića sinoć je na Velikoj sceni Centra za kulturu Smederevo zatvoren revijalni program 40 izdanja ovog poznatog Festivala.

Prema pisanju webstranice KC Smederevo, glumački ansmbl predstave (Stevan Vuković, Marija Đurić, Maša Božović, Matija Memedović, Nikola Vasiljević, Anja Drljević, Milica Kekić Martinović, Pavle Bogojević, Kristijan Blečić, Boban Čvorović, Velizar Kasalica, Nebojša Ćićo Vulanović) „pobrao je sve simpatije smederevske publike” koja ih sa “scene ispratila gromoglasnim aplauzom.“

Glavni glumac Stevan Vuković, dobitnik nagrade na smederevskom Festivalu, prema ocjeni kritike, u ovoj predstavi “ima snagu i podsjeća ponajviše na Batu Stojkovića, dok se s druge strane „osjeća“ Zoran Radmilović.”

 

 Detalji sa izvođenja predstave na Festivalu u Smederevu; foto: Nenad Živanović

Sa poklona publike na Velikoj sceni KC Smederevo; Nenad Živanović

Dr Marija Sarap, poznata dramska spisateljica, nakon premijere u Nikšiću 30. septembra prošle godine, o estetskim dometima Vukovića i njegovih kolega iz ansambla i adaptatora i reditelja Bulajića, u prvim utiscima napisala je:

Vuković je taj što „kosi i vodu nosi“ u „Narodnom poslaniku“, čak i da mu je određen sporedni zadatak, ulaska i izlaska na scenu. Ostali dio ansabla je bio na jednoj strani a on sam na osami svoje jakosti. Uspio je Bulajić da izbalansira ovu „teškoću“ podjele. Ukoliko shvatimo da je većina ansambla tek završila osnovne studije glume, stvar je umnogome i razumljivija. Sve pohvale za „ušarafljivanje“ likova u dramatis personae koje su ovu mladi ljudi uspjeli ostvariti, a iskusnijima na radu i podršci svojim stavom koji se i te kako osjetio na sceni kao vrijednost bez koje tim ne može uspjeti u izvedbi, koja se zove istina. Vjerovali smo im, što znači da su uspjeli.

„Narodni poslanik“, nakon uspješnog nastupa u beogradskom Narodnom pozorištu i na smederevskom Festivalu „Nušićevi dani“, večeras gostuje na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Turneju na eminentnim pozorišnim scenama u Srbiji, ansambl „Narodnog poslanika“ završava 20. maja, u Knjaževsko – srpskom teatru Kragujevcu.

Reditelj Goran Bulajić sa članovima ansambla na razgovorima o predstavi “Narodni poslanik”; Nenad Živanović