Nacionalni ansambl Srbije „Kolo“ održaće koncert u Nikšićkom pozorištu u nedjelju,17. septembra, sa početkom u 20 časova. U osamdesetominutnom programu, ansambl će publici predstaviti bogatu i raznoliku tradicionalnu  umjetnost. Ulaz je besplatan, a koncert se organizuje u okviru tradicionalne manifestacije „Septembarski dani“ i dio je regionalne turneje koji se realizuje pod nazivom „Kolodrom“ povodom obilježavanja jubileja – 75 godina uspješnog rada Ansambla.

Ansambl „Kolo“ je počeo sa radom 15. maja 1948. godine, a osnivanje je povjereno Olgi Skovran, koreografkinji čija su mnoga djela i danas aktuelna na njihovom repertoaru. Premijeru su imali pola godina nakon formiranja, 29. novembra, na Dan republike. Sa „Kolom“ su sarađivali i u njemu stvarali najeminentniji koreografi, dok su najveća imena balkanske muzike učestvovala u obradi muzike.

„Narodni orkestar će iznjedriti ograman broj vrhunskih instrumentalista, ali i muzičkih stvaraoca. Njihova kreativnost inspirisana tradicionalnim zvukom stvorila je neka djela, koja su danas opšte prihvaćena u narodu (‘Igrale se delije’, ‘Moravac’, ‘Kolubarski vez’, ‘Šota’…)… Putujući po svijetu ‘Kolo’ je nastupalo u najvećim i najcjenjenijim koncertnim salama: Metropoliten, Karnegi hol, Palata Šajo, Feniče teatar, Baljšoj teatar, Kembridž teatar, Opera Haus u Sidneju“,navodi se na sajtu Ansambla.

Osvojili su brojne nagrade, a ističu da ih izjava belgijskog kritičara najbolje opisuje: „U njihovim igrama nema nikakve izvještačenosti, sve je prirodno, sve dolazi iz srca i sve ide pravo u srce.“

„Pobjeda u sve tri discipline (igra, pjesma i tradicionlno sviranje) na prestižnom festivalu u Langolenu 1951. godine presudno je uticala na status Ansambla ‘Kolo’ u okviru svjetske umjetničke scene. U vremenu kada je ‘Kolo’ stvaralo svoje ime i tradiciju kvalitetnog umjetničkog ansambla i državni vrh je to umio da cijeni. Tako je Ansambl ‘Kolo’ nosilac Ordena zasluge za narod sa zlatnim vijencem i Prvomajske nagrade, a Olga Skovran je kao dugogodišnji umjetnički rukovodilac, direktor i koreograf nagrađena Sedmojulskom nagradom. U red visokih priznanja Ansambla ušla je i Vukova nagrada, ali i Orden Vuka Karadžića prvog stepena sa ukazom predsjednika Republike povodom 55. godišnjice ‘Kola’“, navodi se, između ostalog, na sajtuAnsambla „Kolo“.