Decembarski repertoar Nikšićkog pozorišta proteći će u znaku gostovanja ansambala tri predstave iz sopstvene produkcije. Prva predstava koja će biti izvedena van matične scene je „Narodni poslanik“, Branislava Nušića. Ona je 7. decembra na repertoaru 28. Međunarodnog festivala malih scena i monodrame „Branislav Nušiću Istočnom Novom Sarajevu. Adaptaciju i režiju ovog poznatog Nušićevog djela uradio je Goran Bulajić. U predstavi igraju: Stevan Vuković, Marija Đurić, Maša Božović, Nikola Vasiljević, Anja Drljević,  Matija Memedović, Boban Čvorović, Milica Kekić, Pavle Bogojević, Lazar Đurđević, Velizar Kasalica i Nebojša Vulanović. Seriju gostovanja predstava iz produkcije Nikšićkog pozorišta nastaviće djelo iz najnovije produkcije – „Pluća“, koje će nakon premijere i prve reprize biti igrano 9. decembra na sceni „Crvena kumuna“ u Petrovcu. U ovoj duodrami koju je režirao Andrej Nosov, uloge tumače: Maja Stojanović i Stevan Vuković. Komedija Marka Kamelotija, „Boing – Boing“ biće izvedana 16. decembra u Kulturno-informativnom centru „Zeta“. Režiju ovog djela potpisuje Rastislav Ćopić, a uloge tumače: Stevan Vuković, Jovan Krivokapić,Gordana Mićunović, Maja Stojanović, Žana Gardašević Bulatović i Nikola Vasiljević.

Decembarski repertoar Nikšićkog pozorišta otvara reprizno izvođenje duodrame „Pluća“ (petak 1. decembar). Cijena ulaznice je pet (5) eura. Predstava „Dve žene i jedan rat“ u produkciji „Doma Jevrema Grujića“ iz Beograda na Večenjoj sceni Nikšićkog pozorišta biće izvedena u ponedjeljak4. decembra sa početkom u 20 sati. Režiju ovog djela potpisuje Alek Conić, a u predstavi igraju: Vjera Mujović, Marija Bergami Petar Milićević/Danilo Babović.

Program za djecu i mlade u ponedjeljak 11. decembra u 12 sati otvoriće predstava iz produkcije Nikšićkog pozorišta, „Bajka o elektricitetu“, čiju dramatizaciju, adaptaciju i režiju, po tekstu Milene Bogavac je uradio mladi dramski umjetnik Milo Vučinić. Uloge tumače: Nikola Vasiljević, Matija Memedović, Kristijan Blečić, Maja Stojanović i Milica Kekić. Cijena ulaznice je tri (3) eura. Muzika iz mjuzikla

Koncert pod naslovom „Ljepotica i Zvijer“ (odabrane numere) izvešće učenici Muzičke škole „Dara Čokorilo“ Nikšić, u četvrtak 21. decembra sa početkom u 20 sati.

Mali atelje „Arlekin“ iz Podgorice u petak 22. decembra, nastupiće u dva termina (10 i 12 sati), kada će izvesti predstavu za djecu  „Djedamrazovski zimski zez“. Tekst i režiju ovog zanimljivog djela za mališane uradila je Žana Gardašević Bulatović. Uloge tumače: Stefan Vuković i Omar Bajramspahić. Cijena ulaznice je tri (3) eura. Novogodišnji koncert održaće KUD „Čigra“ u ponedjeljak 25. decembra u 19 sati, a dva dana kasnije (27. 12) KUD „Župa“ sa početkom u 20 sati će izvesti humanitarni koncert posvećen ženi borcu pod nazivom „Proći će“. Još jedan humanitarni događaj, u formi akademije, a pod nazivom „Božić – zagrljaj Boga i čovjeka“, u organizaciji Bratstva pravoslavne omladine „Svetog Vasilija Ostroškog“, biće organizovan u Nikšićkom pozorištu, sredinom decembra (15. 12) sa početkom u 20 sati. Prilog od prodatih ulaznica biće uručen socijalno ugroženim porodicama.

U foajeu Nikšićkog pozorišta planirana je i jedna izložba. Ovog puta to će biti tapiserijski radovi pod nazivom „Čarolija niti“. Izložba će biti otvorena 6. decembra u 19 sati. Ti radovi su iz zbirke „Ateljea 61“ iz Novog Sada, koji je sa Opštinom Nikšić organizator tog događaja. Nikšićko pozorište u ponedjeljak 4. decembra, sa početkom u 11 sati, biće domaćin svečanosti povodom obilježavanja jubileja – 110 godina postojanja i rada JU Gimnazija „Stojan Cerović“ Nikšić.