U Nikšićkompozorištu u toku su intezivne probe na inscenaciji nove predstave „Kumovi“, po tekstu Dušana Kovačevića i režiji Božidara Đurovića. Premijera je zakazana za 16. februar, na Dan Nikšićkog pozorišta, kada će ujedno biti obilježen jubilej – 140 godina pozorišne tradicije u Nikšiću, koji je  označen i kao datum  početka kontinuiranog dramskog stvaralaštva u Crnoj Gori.

 

    

Detalji sa čitaćih proba u VIP salonu Nikšićkog pozorišta

      

      

Foto zapis sa proba na sceni Nikšićkog pozorišta

„Kumovi“, dramski tekst poznatog pisca Dušana Kovačevića postavlja se prvi put u Crnoj Gori, a u autorskom timu, pored reditelja Đurovića, su: scenografkinja Vesna Popović, kostimografkinja Marina Medenica i asistentkinja kostimografkinje Margareta Marinković. Za scenski pokret zadužena je Jelena Simić, a za izbor muzike Bojan Bojanić. Uloge su povjerene: Hadži Nenadu Maričiću, Žani Gardašević Bulatović, Ivoni Čović Jaćimović, Nikoli Vasiljeviću i Pavlu Bogojeviću.

Odabir ove drame Dušana Kovačevića za inscenaciju, prema riječima umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta, Janka Jelića oslanja se na dugu tradiciju i aktuelno vrijeme koji su predstavljali i afirmisali domaće pisce čiji se tekstovi tematski ogledaju na horizontu očekivanja domaće publike.

Tematsko utemeljenje ove drame se nalazi u svakodnevici savremenog čovjeka sa prostora Balkana gdje se ljudski životnalazi u iskušenju preplitanja sa onim što u narodu naziva „psećim životom“. Taj život se krozinstitucionalnu marginalizaciju njegovih nosilaca u prvi mah učini kao i šansa za oslobođenje odokova civilizovane nevolje i zablude zvane savremenost. No, u Kovačevićevoj poetici, kao i uuniverzalnom dramskom obrtu, jedna zabluda rađa uvijek drugu zabludu, a sam ljudski život i ljubav unjemu su jedino za šta se vrijedi žrtvovati i boriti, pa makar i kroz pseći lavež i egzistenciju psalutalice, navodi Jelić.

Za organizaciju je zadužen Velizar Kasalica. Inspicijentica je Ranka Popović, a suflerka Rada Mijušković.