Nikšićko pozorište će svečanom akademijom, premijerom drame „Kumovi“ i sa još nekoliko zanimljivih naslova sredinom februara obilježiti značajan jubilej – 140 godina pozorišta. To je danas najavljeno na Pres konferenciji, a o februarskom – svečarskom repertoaru govori su direktor Pozorišta, Radinko Krulanović, umjetnički direktor Janko Jelić i Radosav Rajo jevrić dramaturg Nikšićkog pozorišta.

Ističući značaj obilježavanja jubileja – 140 godina od igranja „Slobodarke“, direktor Pozorišta, Radinko Krulanović je rekao da taj datum nije bitan samo za Nikšić već i za dramsko stvaralaštvo u Crnoj Gori. On se zahvalio Opštini Nikšić kao osnivaču Pozorišta, resornom Ministarstvu i donatorima za podršku u pripremi repertoarskih sadržaja posvećenih 16. februru – Danu Nikšićkog pozorišta. Krulanović je najavio da će Nikšićko pozorište ove godine  obilježiti još jednan značaja jubilej – 20 izdanje Međunarodnog festivala glumca.

 

 

Umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta, Janko Jelić najavljujući sveečanosti povod predstojećeg jubileja, istakao je da je velika čast i privilegija uprave i svih zaposlenih u ovoj Ustanovi što učestvuju u proslavi 140 godina pozorišta. Na taj način, cijeni Jelić i ova priča o pozorišnoj tradiciji biće dio istorije dramske umjetnosti na ovim prostorima, prije svih za generacije koje dolaze i koji će takođe, obilježavati jubileje.

Obilježavanje ovog jubileja značajno jer svjedočimo o bogatom pozorišnom životu sa jedne strane, a sa druge ostavljamo zalogu da će se neko u budućnosti i nas sjećati, kazao je Jelić. On je najavio svečanu akademiju kolažnog tipa koja će  biti održana 14. februara, u kojem će publika imati priliku da odgleda jedan kraći monolog iz drame „Slobodarka“.

Na osnovu tog odlomka, publika moći da zamisli kako je izvođenje te predstave moglo izgledati u vremenu epskog Nikšića koji je bio grad u nastajanju, ali je već prijavljivao pozorišni i urbani duh koji mi danas prepoznajemo, istako je Jelić. On je najavio da će akademiji prisustvovati značajni gosti iz pozorišta i umjetnosti iz i izvan Crne Gore, tako da će to, prema njegovoj ocjeni, biti veliki događaj koji će svjedočiti o bogatoj pozorišnoj istoriji. U Nikšićkom pozorištu će 15. januara biti održano i književno veče Dušana Kovačevića, poznatog dramskog pisca, scenariste i reditelja. Dan Nikšićkog pozorišta biće obilježen premijerom predstave „Kumovi“,  koju po tekstu Dušana Kovačevića režira Božidar Đurović. Uloge su povjerene: Žani Gardašević, Bulatović, Hadži Nenadu Maričiću, Ivoni Čović Jaćimović, Nikoli Vasiljeviću i Pavlu Bogojeviću. Repriza novog komada biće održana sjutradan – 17. februara. Pozorišni repertoar nastaviće se gostovanjem ansambala pozorišta iz Beograda, gdje će publika imati priliku da od 20. do 23. februara odgleda djela: „Zajedno“, „Udarna vest“ i „Bilo jednom na Brijunima“. Za najmlađu publiku (5+) 24. februara, Gradsko pozorište iz Podgorice izvešće komad „Tarzan – gospodar džungle“. Za kraj pozorišne priče biće organizovano večeri sjećanja na nedavno preminulog reditelja Gorana Bulajića. Omaž ovom poznatom nikšićkom, crnogorskom i regionalnom dramskom stvaraocu biće počeće 28. februara, projekcijom dokumentarnog filma „Sjećanje na Gorana“ u produkciji Nikšićkog pozorišta, nakon čega će publici biti prikazan i TV film, koji je režirao Bulajić. Sjutradan – 29. februara na sceni Nikšićkog pozorišta biće izvedena komedija „Narodni poslanik“, posljednja režija iz rukopisa Gorana Bulajića.

Osim monologa iz „Slobodarke“ u sklopu akademije biće izvedeni fragmenti iz još tri pozorišna komada. Monolog iz „Slobodarke“, u formi multimedijalne priče, izvešće glumica Maja Stojanović, a hronološka nit četrnaestodecenijskog pozorišnog života, publici će biti predstavljen i kroz odlomke „Čekajući Godoa“ u izvođenju Mihaila Peroševića i Bobana Čvorovića. Sa ovom predstavom, Dramski studio, Centra za kulturu, pod rukovodstvom Gorana Bulajića započeo je deceiju i po rada na sceni. Segmentom „Muzej biciklističkog ustanka“ u izvođenju Velizara Kasalice i Nebojše Ćića Vulanovića prisjetićemo se velika dva dramska imena iz Nikšića – pisca Zorana Kopitovića i maga alternativnog teatra Slobodana Milatovića. Glumac Stevan Vuković izvešće monolog iz predstave „Pluća“, nedavno inscenirane drame u produkciji Nikšićkog pozorišta. Koncept ovog dramskog kolaža osmislio je dramaturg i reditelj Radisav Rajo Jevrić.

On je istakao da ovaj pozorišnom segment akademije predstavlja jedan presjek od romantizma do savremenog pozorišnog izraza. Jevrić je potom pročitao i riječ pisca „Slobodarke“, Manojla Đorđevića Prizrenca, koji ilustruje motiv radnje drame, koja se u osnovi svodi na tragičnu priču o ženi – herojini u Crnoj Gori.

 

 

 

 

U filmskom dijelu programa, publika će u Nikšićkom pozorištu odgledati ostvarenje „Dobar šef“ 26. februara, a istog dana u 12 sati za djecu će biti prikazan film „Maša i medvjed – još zabavnije“.