Nikšićko pozorište će premijerom drame „Kumovi“, Dušana Kovačevića, 16. februara, sa početkom u 20 sati obilježiti jubilej – 140 godina od izvođenja prve predstave „Slobodarka“. Cijena ulaznice je sedam (7) eura, a biletarnica je otvorena radnim danima od 10 do 20 sati.

Režiju nove predstave potpisuje Božidar Đurović, scenografiju Vesna Popović, kostime Marina Medenica, a Margareta Marinković je njena asistentkinja.  Za scenski pokret zadužena je Jelena Simić, a za izbor muzike Bojan Bojanić.

U glumačkoj podjeli su: Hadži Nenad Maričić, Žana Gardašević Bulatović, Ivona Čović Jaćimović, Nikola Vasiljević i Pavle Bogojević.

Umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta, Janko Jelić o inscenaciji Kovačevićevog teksta ističe da Nikšićko pozorište u skladu sa svojom dugom tradicijom i, u našem vremenu, predstavlja i afirmiše domaće pisce i tematski se ogleda na horizontu očekivanja domaće publike.

Zato smo se opredijelili za tekst Dušana Kovačevića „Kumovi“ koji se prvi put postavlja u Crnoj Gori. Tematsko utemeljenje ove drame se nalazi u svakodnevici savremenog čovjeka našeg prostora Balkana gđe se ljudski život nalazi u iskušenju preplitanja sa onim što naš narod naziva „psećim životom“. Taj život se kroz institucionalnu marginalizaciju njegovih nosilaca u prvi mah učini kao i šansa za oslobođenje od okova civilizovane nevolje i zablude zvane savremenost. No, u Kovačevićevoj poetici, kao i u univerzalnom dramskom obrtu, jedna zabluda rađa uvijek drugu zabludu, a sam ljudski život i ljubav u njemu  su jedino  za šta se vrijedi žrtvovati i boriti, pa makar i kroz pseći lavež i egzistenciju psa lutalice, zaključio je umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta.