Premijera predstave „Kumovi“, Dušana Kovačevića, u rediteljskoj postavci Božidara Đurovića, biće izvedena u Nikšićkom pozorištu 16. februara, za Dan ove Ustanove, kada se ujedno obilježava značajan jubilej – 140 godina pozorišta, odnosno prvog izvedenog dramskog djela „Slobodarka“. U predstavi igraju:  Hadži Nenad Maričić, Žana Gardašević Bulatović, Ivona Čović Jaćimović, Nikola Vasiljević i Pavle Bogojević. Scenografiju potpisuje Vesna Popović, kostime Marina Medenica i Margareta Marinković, a scenski pokret Jelena Simić. Za izbor muzike zaslužan je Bojan Bojanić, dok je numere otpjevao Pavle Bogojević.

Na PRES konferenciji upriličenoj povodom predstojeće premijere bilo je riječi o novom projektu čije će prvo izvođenje, pored estetskog obrisja, proteći u svjetlu obilježavanja jubileja.

Zbog te činjenice umjetnički direktor Pozorišta, Janko Jelić je istako da ova premijera ima značaj više.

„Potrudili smo se da imamo tekst, vjerovatno najvećeg živog dramskog pisca u srpskoj književnosti, Dušana Kovačevića, i sa te strane smo posebno srećni, a i pred posebnim izazovom“, kazao je Jelić. On je podsjetio da obilježavanje jubileja počinje 14. februara izložbom pisanih materijala i fotografija iz istorije pozorišnog života u Nikšiću pod nazivom „Putem Slobodarke“, a nakon toga biće održana svečana akademija sa bogatim scenskim sadržajima.

Reditelj Đurović je naglasio da je dramski opus Dušana Kovačevića neobično zanimljiv, između ostalog i zbog žanrovske neopredijeljenosti.

„Njegovi komadi žive veoma dugo, upravo zbog toga što izviru iz života i govore o životu i imaju vrlo dobru komunikaciju sa publikom. Očekujem da će i naša predstava ‘Kumovi’, koja je veoma slojevita, pozorišno izazovna, duhovita, zahvaljujući prije svega glumačkoj ekipi, brzo uspostaviti tu usku stazu između publike i glumaca, jer bez publike mi nikada nijesmo sto posto sigurni u ono što radimo na sceni. Sudeći po dosadašnjim probama, duboko sam uvjeren da ćemo ovom predstavom dostojno obilježiti zaista veliki jubilej ne samo Nikšićkog pozorišta, nego uopšte crnogorskog teatra“, kazao je reditelj Đurović.

Komad je, kako je naglasio Đurović, „utemeljen u društvenoj zbilji i zbog toga je veoma značajan, ali i tragičan, a način kako je obrađen je i komičan.“ Upravo u toj tragikomičnosti Kovačevićevog dramskog opusa za reditelja je Đurovića je pozorišni izazov, koji u krajnjem dovodi do ugođaja „da se publika jednim okom smije, a drugim plače”.

“Nadam se da smo se na suze navikli, na smijeh s vremena na vrijeme, kada je riječ o duševnoj ili duhovnoj radosti. Duboko sam uvjeren da će publika u ovoj predstavi uživati i da će tek kada napusti ovo divno pozorište, imati o čemu da razmišlja, nezavisno da li će im se predstava i do koje mjere svidjeti“, rekao je Đurović, ističući da bi profesionalizmu zaposlenih u Nikšićkom pozorištu, mogli da pozavide pozorišta u regionu.

Glumac Nenad Maričić koji u drami igra lik Milana je istakao da tekst Kovačevića od njih zahtijevao punu posvećenost i predanost.

„Iz petnih žila moramo da dočaramo tekst koji nosi puno vrlo neobičnih replika, koje gotovo surovo govore o našoj stvarnosti u koju smo upali u poslednjih par decenija, gubitak posla, gubitak prijatelja, otuđenje od ljudi i od bližnjih, nasilje…   Sve to na ova drama na neki neobičan način koji nije surov, nego jako zabavan, prikazuje. To je bio zadatak za sve nas da nekako uklopimo sve te kontradiktornosti, koje je već i sam pisac pocrtao, govoreći o komediji ʹsvakodnevne tragedijeʹ. Ta priča gotovo da ima i nešto Čehovljevski, kada je u pitanju ta kontradiktornost, koju ćemo i pokazati“, kazao je Maričić.

Dio ansambla predstave “Kumovi” na PRES-u

Za glumicu Ivonu Čović Jaćimović kojoj je povjerena uloga Kume, naglasila je da bez „faktora iznenađenja“ koji ova drama u sebi nosi,  nema ni drame, glumačkog izazova, ni priče.

„Faktor iznenađenja, sukob u samoj drami, je osnova za koji se uvijek uhvati prije svega reditelj, glumac, i to je za nas inicijalna kapisla na kojoj se gradi priča“, pojasnila je Čović Jaćimović.

Njena koleginica Žana Gardašević Bulatović je istakla da je riječ o neobičnom, zanimljivom i intrigantnom tekstu, a da je lik Ane koji tumači jedan od možda najtežih likova koje je do sad igrala.

„To je lik koji trpi radnju, a kad se radnja trpi, onda iza toga stoji jedan jak misaoni proces koji treba da se pretoči u postupke i u radnje na sceni, tako da u tom smislu je za mene posebno zahtjevna uloga, ali mislim da sam uz kolegu Nenada Marićića i sve ostale kolege i sa Bobom Đurovićem rediteljem, uspjela da doprinesem da ova predstava bude dobra i najbolja“,uvjerena je Gardašević Bulatović.

Najmlađi član glumačke ekipe je Pavle Bogojević nije krio zadovoljstvo što po drugi put igra u komadu iz produkcije Nikšićkog pozorišta.

„U ovom komadu tumačim lik Vučka koji je prilično čudan i ovo će mi vjerovatno biti najjarkija karakterizacija do sad. Lik je prilično opisan kroz pokret, kroz spoljnu karakterizaciju, ali se ipak otišao iznunutra ka spolja“, kazao je Bogojević.