U Nikšićkom pozorištu sjutra (srijeda 14. februar) počinje svečani program povodom obilježavanja jubileja – 140 godina pozorišta u Nikšiću, odnosno od izvođenja prve predstave – „Slobodarka“. Svečanost će početi u 19 časova, u centralnom foajeu Nikšićkog pozorišta, gdje će biti otvorena izložba pisanih materijala i fotografija iz istorije pozorišnog života u gradu, pod nazivom „Putem Slobodarke“. Nakon izložbe, u sali Pozorišta biće organizovana Svečana akademija, a Dan Pozorišta 16. februar biće obilježen premijerom komedije „Kumovi“, Dušana Kovačevića u rediteljskoj postavci Božidara Đurovića.

Umjetnički direktor Pozorišta Janko Jelić, najavljujući svečanosti, istakao je da je izložba o četrnaestodecenijskom pozorišnom trajanju nastala u saradnji u saradnji sa Arhivom Crne Gore, njegovim Odsjekom u Nikšiću.

„Došli smo u susret sa dokumentima koji svedoče o bogatstvu nasleđa koje opet ima svoje duboke korijene u slojevima narodne poezije i stradale istorije. Zadivljeni i zaneseni tim bogatstvom kroz ovu izložbu naslućujemo tek mali dio riznice kulturnog blaga koji nagovještava i podstiče novo stvaranje“, naveo je Jelić.

Nakon izložbe takođe, sjutra u 20 sati će biti održana Svečana akademija, koja će u prepoznatljivoj režiji Radisava Jevrića, biti ispunjena bogatim scenskim sadržajima.

„Akademiju će obilježiti segmenti iz pažljivo odabranih predstava iz duge istorije pozorišnog života u Nikšiću. Na sceni ćemo vidjeti stare i provjerene snage nikšićke scene, kao i nove i mlade glumce. Uz epizode rediteljskog i glumačkih minijatura nastupiće i kvartet Crnogorskog simfonijskog orkestra i čućemo slovo dobrodošlice i pozdravne riječi javnih djelatnika Nikšića i državnog vrha“, naveo je Jelić u najavi svečanosti.

 

Najavljujući premijeru predstave „Kumovi“, umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta, ističe da se ova teatarska kuća, u skladu sa svojom dugom tradicijom i u našem vremenu predstavlja i afirmiše domaće pisce i tematski se ogleda na horizontu očekivanja domaće publike.

“Kumovi”, Dušana Kovačevića u režiji Božidara Đurovića

„Zato smo se opredijelili za tekst Dušana Kovačevića ʹKumoviʹ koji se prvi put postavlja u Crnoj Gori. Tematsko utemeljenje ove drame se nalazi u svakodnevici savremenog čovjeka našeg prostora Balkana gdje se ljudski život nalazi u iskušenju preplitanja sa onim što naš narod naziva ʹpsećim životomʹ. Taj život se kroz institucionalnu marginalizaciju njegovih nosilaca  u prvi mah učini kao i šansa za oslobođenje od okova civilizovane nevolje i zablude zvane savremenost. Ni, u Kovačevićevoj poetici, kao i u univerzalnom dramskom obrtu, jedna zabluda rađa uvijek drugu zabludu, a sam ljudski život i ljubav u njemu su jedino vrijedno za šta se vrijedi žrtvovati i boriti, pa makar i kroz pseći lavež i egzistenciju psa lutalice“, napisao je Jelić.

Poznati dramski pisac, scenarista i reditelj, Dušan Kovačević u poruci upućenoj Nikšićkom pozorištu uoči premijernog igranja njegove drame istakao je da mu je posebna čast što je to izvođenje upriličeno za jubilej – 140 godina godina postojanja pozorišnog života u Nikšiću.

„Jubilej bi bio značajan i za mnogo veće gradove u svetu“, a „140 godina rada govori o velikoj posvećenosti i ljubavi građana Nikšića prema jednoj od najstarijih scenskih umetnosti. Nadam se da ćemo proslaviti i 150 godina a povodom ovogodišnjeg jubileja želim sve najbolje pozorišnom ansamblu, upravi i publici grada Nikšića“, naveo je Kovačević u poruci.