U okviru programa „PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“, koji realizuju Filmski centar Crne Gore i Crnogorska kinoteka, u partnerstvu sa digitalizovanim bioskopima i centrima za kulturu u Crnoj Gori, u Nikšićom pozorištu krajem maja i početkom juna biće prikazano sedam filmskih ostvarenja novije produkcije: „Supermarket“, Nemanje Bečanovića, „Čuvari formule“, Dragana Bjelogrlića, „Nebesa“, Srđana Dragojevića i kratka ostvarenja crnogorskih autora „Mar“, Milorada Milatovića, „Mali čovjek u velikom kaputu“, Mila Bešovića i Miloša Prodanovića, „Naročita svojstva“, Tamare Milošević i „Bibliotekar“, Branislava Milatovića. Za sve projekcije ulaz je besplatan. Glavni cilj projekta „PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“ je promocija crnogorske kinematografije, uvezivanje institucija kulture, decentralizacija kulture i razvijanje publike, kao i stvaranje nove baze gledalaca.

Film „Supermarket“, koji je na repertoaru u ponedjeljak 27. maja, sa početkom u 20 sati, svjetsku premijeru imao je u novembru prošle godine, na festivalu A kategorije – Tallinn Black Nights Film Festival u Estoniji, a publika u Crnoj Gori ima priliku da ga gleda od 16. aprila. Radnja filma prati beskućnika, koji već godinu dana neometano živi u supermarketu. Danju je skriven u ventilacionom sistemu gdje spava, a uveče kada se supermarket zatvori izlazi da bi uživao u pogodnostima ponude. Njenog mir jedne noći narušava Robert, bivši radnik obezbjeđenja supermarketa, koji se nakon otkaza takođe odlučio „useliti“ u prodavnicu, a budući da je radio u sektoru nadzora, znao je kako da ugasi alarm i nazorne kamere. Beskućnik oprezno prihvata novo poznanstvo i tako rješava problem usamljenosti. Uloge tumače Bojan Žirović, Branimir Bane Popović i Ana Pejović.

„Čuvari formule“, Dragana Bjelogrlića, publika će moći da odgleda 28. maja, sa početkom u 20 sati. Ovo je istinita priča rađena po bestseleru „Slučaj Vinča“, Gorana Milašinovića. Scenario za njegovu filmsku ekranizaciju potpisuje Vuk Ršumović, uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića kao koscenariste. Film govori o humanosti i empatiji, donoseći priču o decenijama skrivanom akcidentu u Vinči 1958. godine. U jeku hladnoratovske krize, grupa naučnika, sprovodeći tajni projekat, biva izložena smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na liječenje na kliniku „Kiri“ u Parizu. Naslovnu ulogu igra Radivoje Raša Bukvić, uz proslavljene francuske glumce: Aleksisa Manentija, Oliviea Bartelemija i Ane Sara. Direktora instituta „Vinča“, Pavla Savića, glumi Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbjednosti SFRJ, Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodijelio: Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i mladim crnogorskim glumcima Ognjenu Mićoviću i Maji Čampar.

Nikšićko pozorište će prikazivanjem ovih filmskih ostvarenja, zatvoriti majski repertoar, 2024. godine. No, projekat „PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“, biće nastavljen i početkom juna (3. i 4. 06), kada će biti na programu pet ostvarenja: „Nebesa“, SrđanaDragojevića i kratka ostvarenja crnogorskih autora „Mar“, Milorada Milatovića, „Mali čovjek u velikom kaputu“, Mila Bešovića i Miloša Prodanovića, „Naročitasvojstva“, Tamare Milošević i „Bibliotekar“, Branislava Milatovića.

Film „Nebesa“ Srđana Dragojevića biće emitovan 3. juna, sa početkom u 20 sati. Radnja prati isprepletane sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda. U pitanju je neobična i provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u 21. vijeku i tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa, danas kod njih mogu da izazovu zabunu i često, suprotan efekat. Scenario za film zasnovan je na prozi Marsela Emea i kombinuje crnu komediju uz elemente fantastike. Film je politička satira koja duboko analizira ljudsku prirodu. Uloge tumače: Nikola Kojo, KsenijaMarinković, Branka Katić, Bojan Navojec

Filmovi „Naročita svojstva“, „Mar“, „Bibliotekar“ i „Mali čovjek u velikom kaputu“ na bioskopskom platnu Pozorišta su 4. juna, sa početkom u 20 sati.

Film „Naročita svojstva“ u režiji Tamare Milošević prati temu u kojoj se umjetnost prepliće sa stvarnim životom, kroz tretman zločina i kazne, uz socijalno raslojavanje, a „Mar“, Milorada Milatovića donosi priču o mladom paru koji već neko vrijeme živi zajedno, ali prolaze kroz emotivnu krizu. „Bibliotekar“, Branislava Milatovića prati Obrada, bibliotekara kotorske gradske biblioteke, koji uprkos okolnostima da čitalaca skoro i da nema, s velikom pažnjom i ljubavlju radi svoj posao. „Mali čovjek u velikom kaputu“ Mila Bešovića i Miloša Prodanovića je priča o dječaku prepuštenom samom sebi da se izbori sa životom, obučen u veliki teški kaput problema, obaveza, buke i gužve grada.