Producentska saradnja Nikšićkog pozorišta sa vodećim teatraskim kućama iz Crne Gore i zemalja regiona, uspješno se nastavlja i najavljuje brojna gostovanja nikšićkih ansambala tokom ljetnjih mjeseci. Uspostavljanje čvste saradnje na repertoarskom nivou sa drugim teatrima i ustanovama kulture koje se bave profesionalnom pozorišnom produkcijom, Nikšićko pozorište svrstalo se u red vodećih teatara koji jača međuinstitucionalnu i prekograničnu kulturnu saradnju.

Zahvaljujući dobro uspostavljenim odnosima i preciziranoj saradnji, Pozorište iz Nikšića u okviru junskog repertoara, sa predstvama – „Narodni poslanik“ i „Pluća“, gostovaće na prestižnim scenama i festivalima u regionu.

Jedna od prvih adresa na kojoj će početkom juna (2. 06) gostovati ansambl komedije „Narodni poslanik“, rađenoj po tekstu Branislava Nušića, u adaptaciji i režiji Gorana Bulajića, je Dom kulture Gračanica. Turneja po jugu Srbije nastavlja se sjutradan – 3. juna, u Vranju, gdje će glumci: Stevan Vuković, Marija Đurić, Maša Božović, Nikola Vasiljević, Anja Drljević,  Matija Memedović, Boban Čvorović, Milica Kekić, Pavle Bogojević, Lazar Đurđević/Stefan Vuković, Velizar Kasalica i Nebojša Vulanović, nastupiti na sceni poznatog Pozorišta „Bora Stanković“. Nikšićko pozorište sa „Narodnim poslanikom“ gostovanje završava 4. juna u Narodnom pozorištu Niš, ali sa duodramom „Pluća“ nastavlja predstavljanje svoje produkcije na scenama u Crnoj Gori i Srbiji. Ovo scensko djelo koje je premijeru imalo krajem novembra prošle godine, 7. juna igraće pred danilovgradskom publikom, u Centru za kulturu.

 

Ovaj komad rađen je po tekstu Dankana Mekmilana, u režiji Andreja Nosova. Uloge tumače Maja Stojanović i Stevan Vuković. „Pluća“ će biti izvedena i na BELEF-u (Beogradski letnji festival) 23. juna.

BELEF Festival je koncipiran kao izuzetno mobilna organizacija koja deluje na svim gradskim prostorima i koja tokom ljeta ima za cilj da producira i predstavi vrhunska umjetnička ostvarenja iz oblasti: pozorišta, muzike, vizuelnih umjetnosti i drugih umjetničkih disciplina i da na taj način animira Beograđane i njihove goste.

 

 

 

Nikšićko pozorište, osim u producentskoj, nastavlja uspješnu saradnju i u izdavačkoj djelatnosti. Na 53. Festivalu dramskih amatera Crne Gore, u bjelopoljskom Centru za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“, 14. juna biće promovisana monografija „Pozorište u Crnoj Gori“.

Na junskom repertoaru Nikšićkog pozorišta naći se još niz zanimljivih multimedijalnih projekata, u produkciji nezavisne scene, a filmska publika imaće priliku da 4. juna u okviru projekta „Ponovo radi bioskop: Savremeni crnogorski film 2017-2023, publici predstavi četiri kratkometražna filma: „Mar“, reditelja Milorada Milatovića, „Mali čovjek u velikom kaputu“, Mila Bešovića i Miloša Prodanovića, „Naročita svojstva“, Tamare Milošević i „Bibliotekar“, Branislava Milatovića. Projekcije ovih filmova, Pozorište realizuje u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore i Crnogorskom kinotekom.