Glumcu Vladanu Gajoviću večeras (6. novembar) na prigodnoj svečanosti koja je upriličena povodom otvaranja XIX Međunarodnog festivala glumca – Nikšić 2023, uručena je Nagrada „Veljko Mandić“, koja se tradicionalno (bijenalno) dodjeljuje za izutetan doprinos dramskoj umjetnosti. Glumac Gajović sa puno emocija obratio se publici, ističući da je ponosan što su grad Nikšić i Festival glumca, adrese sa kojih je u njegove ruke stiglo to značajno priznanje.

“Sa ponosom i uzbuđenjem primam ovu značajnu Nagradu koja nosi ime velikog čovjeka i umjetnika – Veljka Mandića. Neizmjerna je čast i ogromna privilegija biti nosilac Nagrade sa imenom umjetnika takvog formata, takve osobene ličnosti, čiji su umjetnički tragovi i danas vidljivi na cijelom prostoru Regiona. Nažalost, nijesam lično poznavao Veljka Mandića, ali sam oduvijek bio zadivljen njegovom umjetničkom pojavom, briljantnim stilom, šarmom, scenskom izražajnošću. On je, svakako, jedan od onih koji su bitno uticala na moju odluku da krenem ovim putem.

Veliku zahvalnost osjećam i prema gradu Nikšiću, koji je značajna, sadržajna i trajna kulturna sredina, na koju bi bio ponosan i neki daleko veći grad i mnogo veća država. Sjeme kulture je kao i bilo koje sjeme kada padne na plodno tle, pusti klicu, razvije se i raste. Upravo se to dogodilo sa sjemenom male pozorišne forme – nazvane ʹFestival jednog glumcaʹ, koji je naišao na tlo ljubavi, vrijednih kulturnih poslenika, spremnih da se bore za opstanak umjetnosti, da je gaje, zalivaju i gledaju kako jedna malena klica izrasla u ozbiljan međunarodni festival najboljih teatarskih ostvarenja. Raduje me što sam par decenija svjedok tog velikog poduhvata  Zahvaljujem se i Žiriju koji je baš mene odabrao da dobijem ovo prestižno priznanje. Posebno se zahvaljujem predsjedniku Žirija, kolegi Ljubu Bandoviću, koji je u obrazloženju okitio moje kvalitete i zasluge da sam u jedan mah i posumnjao da se radi o meni. Zbog svega navedenog jedino mi preostaje da se nadam da ću se češće vraćati ovoj divnoj publici, kao i kolegama, preko zajedničkog projekta i poduhvata. Kažem: Vraćaću se, a zapravo znam da ja nikada nijesam ni otišao odavde“, kazao je Gajović primajući Nagradu „Veljko Mandić“.

Gajović: Nikšić je značajna, sadržajna i trajna kulturna sredina