Izvođenjem Čehovljeve drame „Ivanov“, večeras (6. novembar) u Nikšićkom pozorištu otvoren je zvanični, takmičarski program XIX Međunarodnog festivala glumca – Nikšić 2023. Izvedbi prve od šest predstava sa festivalskog repertoara (jedna van konkurencije – učast nagrađenih) prethodila je prigodna svečanost, u kojoj su nastupili glumci Nikšićkog pozorišta Anja Drljević i Matija Memedović i muzičari: Tijana Blečić (sopran) GordanaMilatović (klavir), Tamara Krivokapić (violina) i Petar Milatović (perkusije). Na svečanosti je uručena Nagrada „Veljko Mandić“, koja je ove godine pripala glumcu, Vladanu Gajoviću. Festival je otvorila glumica, Ljiljana Blagojević (predsjednica Žirija za dodjeu festivalaskih nagrada). Glumica Balgojević je podsjeila na veliku, civilacijsku ulogu dramske umjetnosti i kulture uopšte, od antičke Grče do savremenog teatra. Ona je apostrofirala značaj glumca bez kojeg pozorišta nema.

„Apsolutna je istina da pozorište bez svega može, samo ne može bez glumca i publike. Pozorište može bez svega, samo scena ne može da bude prazna, odnosno ne može da bude bez glumca. Divno je što grad Nikšić prepoznaje značaj ovog velikog Festivala. Svjedok sam njegovog bujanja i rasta, od ʹFestivala jednog glumcaʹ do ovog, današnjeg – regionalnog i značajnog jer okuplja ansamble predstavama iz celog regiona. Šta bi bila Crna Gora bez velikog Njegoša? Šta bi bio Nikšić bez Vita Nikolića? Šta bi bio danas Nikšić  bez ovog Festivala? Šta bi bio bez ovih divnih glumaca koji će doći iz okruženja ovde da podele lepotu sa ovom publikom“, upitala se glumica Blagojević.

 

„Živimo jako teško vreme. Vreme velikih laži, velikih neistina… Živimo vreme u kojem se emocija smatra slabošću. A, pozorište bez emocije ne može. Ma koliko se trudili da pokažu da može, ipak na kraju puna sala je onda kada postoji, što Aristotel kaže – katarza. Dragi Nikšićani čuvajte ovaj Festival. Čuvajte i ovo divno uzbuđenje kojem smo prisustvovali kada jedan divan glumac, kao što je Vladan Gajović dođe u svoj rodni kraj, u svoj grad da primi ovo veliko priznanje. Mogu samo da zavidim što ovaj grad ne odbacuje svoje ljude. Naprotiv! Čuva ih, prepoznaje i daje im ono što zaslužuju. Hajde u ovih narednih nekoliko dana da uživamo, da se radujemo, da se volimo i da negde učimo ono što jeste svrha čoveka- da bude emotivno i civilizovano biće“, poručila je Ljiljana Blagojević, proglašavajući Festival otvorenim.

 

 

Ljiljana Blagojević: “Pozorište bez svega može, samo ne može bez glumca i publike”

Direktor Nikšićkog pozorišta i Festivala, Radinko Krulanović rekao je da je nikšićki Festival posebna svetkovina koja u sebi nosi svetost IGRE.

 

 

„Nije to igra, kako danas obično razumijemo, već je to igra koja ima svoju antropologiju, estetiku i ontologiju. Igra je, kako bi to rekao jedan veliki filozof, osnovni fenomen ljudskog postojanja. Ovaj Festival nas upućujeda se igramo i u toj igri da nema pobijeđenih, ni poraženih, nego ima onih koji će se posebno ophoditi prema ljepoti. Neka ovaj Festival bude u igri i ljepoti“, poručio je Krulanović.